Rijk van Nijmegen

'Aan alles komt een eind', kunstwerk ontploft voor de ogen van de maker

Het aanbrengen van de schilderingen in 2005
Het aanbrengen van de schilderingen in 2005 © Corrie Kuijs
NIJMEGEN - Nog één dag en de 155 meter hoge schoorsteen van de oude energiecentrale aan de Waal in Nijmegen is definitief verleden tijd. Het gevaarte gaat zaterdag met veel spektakel tegen de vlakte, inclusief de beschildering die kunstenares Corrie Kuijs erop aanbracht. "Aan alles komt een eind", klinkt het gelaten.

De schilderingen op de schoorsteen zijn van uw hand. Wat verbeelden zij eigenlijk?

"Het kunstwerk heet Hi-five en verbeeldt vijf schakels van het proces van energie-opwekking. Dat zijn hitte, spanning, reiniging, natuur en gebruik. Dat heb ik vertaald in vijf schilderingen. Die zijn zo aangebracht dat vanuit een bepaald standpunt één tekening tegelijk zichtbaar is, met een deel van een andere."

Hoe kwam de energiecentrale bij u terecht?

"De commissie beeldende kunst van de gemeente Nijmegen nodigde in 2005 kunstenaars om ontwerpen voor de schoorsteen te maken. De centrale werd verbeterd en zou nog vijftien jaar draaien. De directie van de centrale koos mijn ontwerp."
Corrie Kuijs in de weer met haar ontwerp.
Corrie Kuijs in de weer met haar ontwerp. © Corrie Kuijs

Het schilderen was vast een flinke klus, hoe ging dat?

"We hebben een smid enorme aluminium mallen laten maken. Die zijn op de schoorsteen vastgespijkerd en daarna zijn ze vanaf een steiger ingeschilderd. Dat was in 2005, het jaar dat de Vierdaagse werd stilgelegd wegens de hitte. In die zomer waren ze aan het schilderen op de schoorsteen."

Hoe kijkt u naar op het neerhalen van de schoorsteen?

"Aan alles komt een einde, ik ben er nuchter in. Wat ik belangrijk vind, is dat de tekeningen zo zichtbaar zijn gebleven. De kleurechtheid is heel mooi. We hebben daarvoor een speciale industriële verf gebruikt. Zaterdag wil ik kijken naar het slopen, vanaf een veilig plekje daar in de buurt."
Livestream
Het neerhalen van de schoorsteen is zaterdag live te volgen bij Omroep Gelderland. De uitvoerders vragen het publiek niet te komen naar het terrein van de werkzaamheden.