Arnhem en omstreken

'Tot over een paar maanden', de kans bestaat dat we blijven boosteren tegen corona

Vrijdag konden onder meer 70-plussers hun tweede boosterprik halen.
Vrijdag konden onder meer 70-plussers hun tweede boosterprik halen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Wordt de coronabooster - net zoals de griepprik - een jaarlijks terugkomende vaccinatie? "Ja", verwacht de 70-jarige Coby. "Het zal net als de griepprik gewoon worden." Hij zit in de wachtruimte na zijn tweede booster. Vanaf vandaag zijn ouderen en kwetsbaren uitgenodigd door de GGD voor een tweede boostervaccinatie vanwege corona.
"Ik denk dat 90 procent hier weer zit over een paar maanden. Tien procent wil flink doen en die hebben dan geen last van corona", vertelt Coby verder. Ook Arnhemmer Martien verwacht dat de coronavaccinatie straks een blijvertje is zoals bij de griepprik: jaarlijks en terugkerend. "Over zes maanden krijgen we vast een cocktailspuit", stelt de 70-plusser vooruitblikkend op de derde boostervaccinatie.
Zie hier hoe ouderen een tweede boostervaccin krijgen in Arnhem:
'Het wordt net de griepprik', 70-plussers verwachten jaarlijkse coronabooster
"Zolang er verschillende varianten van het coronavirus blijven, zullen we regelmatig terug komen", vult een ander aan in de wachtruimte. Sommige ouderen verwachten na de tweede boosterprik dat er dan een cocktailvaccinatie komt.

Rijksvaccinatieprogramma

Maar of dat zo is, daar kan de GGD nog niet op ingaan. "De kans bestaat dat we blijven 'boosteren' voor corona. Dat is afhankelijk hoe het coronavirus zich ontwikkelt en wat er besloten wordt door de gezondheidsraad", vertelt Leontine den Boer van de GGD in Arnhem. Het coronavirus en het griepvirus zijn verschillende virussen. Voor beiden heeft de Rijksoverheid bepaald dat er gevaccineerd wordt.
Volgens het RIVM krijgen jaarlijks zo'n zes miljoen mensen van hun huisarts een uitnodiging voor de griepprik. Deze griepprik is voor mensen van 60 jaar en ouder en voor volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen.

'Om de drie maanden'

De GGD meldt dat er voor de kwetsbare groep om de drie maanden een herhaalprik tegen corona wordt geadviseerd. "Het is afwachten wat het coronabeleid straks gaat worden", legt Den Boer uit. "Voor de griep is er jaarlijks een vaccinatie: de griepprik. Het zou zo maar kunnen dat het coronavirus een virus is dat ook blijft terugkomen. Als het virus zich blijft ontwikkelen is er een kans dat er een jaarlijks vaccinatie komt. "Of in een andere interval" voegt ze toe. "Maar dat weten we nu nog niet."
Op Facebook gaan de reacties over wel of geen boosterprik ook alle kanten op:
Volgens Den Boer komen er nu twaalf ouderen en kwetsbaren per uur langs bij een nieuwe vaccinatie-locatie in de Arnhemse wijk Presikhaaf. De extra herhaalvaccinaties zijn er voor iedereen van 70 jaar en ouder, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige afweerstoornis. De tweede boostervaccinatie kun je alleen krijgen na het maken van een afspraak. De uitnodiging voor 70-plussers komt na ongeveer drie maanden na de laatste coronavaccinatie.
Den Boer legt uit dat het een 'herhaalvaccinatie' wordt genoemd, om zo verwarring te voorkomen met de vorige boostervaccinatie.

De een stopt, de ander komt terug

"Tot over een paar maanden", zegt de ene na de oudere na de andere oudere in de wachtruimte bij de vaccinatielocatie. Eén man vindt het echter wel mooi geweest: "Dit is mijn laatste. Je kunt wel aan de gang blijven. Ik heb er 1, 2, 3, 4 gehad", telt hij hardop. "Ik houd me aan de regels. Ik houd afstand en hoop er maar doorheen te komen."
Een ander vindt het een kleine moeite: "Als het moet dan moet het. Waarom niet als het mijn gezondheid ten goede komt? Ik vertrouw op de experts in deze."