Noord-Veluwe

Zo wordt boerenland omgetoverd tot nieuwe natuur

Nieuwe natuur in de maak - archief Korte Broek in Vaassen
Nieuwe natuur in de maak - archief Korte Broek in Vaassen © GLK
VAASSEN - Van zeldzame libellen en donderpadden tot veenmossen die je maar op een paar plekken in ons land aantreft. Het is allemaal te vinden in natuurgebied Korte Broek in Vaassen. Tot zo'n 10 jaar geleden was het gebied in gebruik als boerenland, nu leven er zelfs heikikkers. Deze kikkers komen alleen voor op plekken waar het water schoon en niet verzuurd is. Ecoloog André de Bonte legt uit hoe je van agrarisch gebied nieuwe natuur maakt.
Alleen maar op je handen zitten wachten tot de natuur het overneemt, is volgens de ecoloog van Geldersch Landschap en Kasteelen vaak niet voldoende. Zo gingen in natuurgebied Korte Broek graafmachines aan het werk om de mestrijke grond te verwijderen. Daarin zaten te veel fosfaten, vertelt De Bonte. Landbouwgewassen hebben fosfaat nodig om te kunnen groeien, maar bij grote hoeveelheden is het juist schadelijk voor veel planten- en dierensoorten.
Niet alleen de bodem is verarmd, ook de waterhuishouding is aangepast. Zo zijn sloten gedempt, waardoor het gebied nu weer nat en drassig is. Dat past het best bij het oorspronkelijke landschap, aldus De Bonte.
BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink trekt samen met ecoloog André de Bonte het gebied in. Luister naar de radiobijdrage.

Natte voeten

Op veel plekken heeft het water in het natuurgebied een roestbruine kleur en ook drijft er een spiegelend, melkachtig vliesje op de plassen. Het ziet er misschien zorgwekkend uit, maar dat is het juist niet, vertelt De Bonte. Het is het gevolg van ondergronds water dat aan de oppervlakte komt.
De roestkleur ontstaat doordat het grondwater ijzer bevat. Dat komt in aanraking met de zuurstof in de lucht en gaat daardoor 'roesten'. De oxidatie laat zien dat het water een hele lage zuurgraad heeft en dat hebben de dieren en planten in Korte Broek nodig. Als het water te zuur is, verschimmelen bijvoorbeeld de eieren van de heikikkers, waardoor de voortplanting van de zeldzame kikkers stokt.
Luister naar de radiobijdrage.

Zeldzame mossen

Het groene biljartlaken heeft in Korte Broek plaatsgemaakt voor een grote variatie aan planten. Later in het jaar vind je er bloeiende orchideeën en langs de Egelbeek staan nu al de eerste dotterbloemen in bloei.
Het natuurgebied bij Vaassen is vergeleken met veel andere natuurgebieden relatief klein. Het grenst aan de ene kant aan het dorp en aan de andere kant aan landbouwpercelen. Toch zijn ook dit soort natuurgebieden van grote ecologische waarde, vertelt De Bonte. Zo staat Korte Broek inmiddels bekend om de zeldzame mossensoorten die er voorkomen, waaronder geel schorpioenmos en het veenkortsteeltje.
Langs de randen van het gebied loopt een wandelpad. Je hebt er grote kans om onder meer watersnippen, reigers en later in het seizoen libellen te zien. Verslaggever Laurens Tijink ziet tijdens zijn wandeling onder meer een goudvink. Het is een mannetje dat er met zijn opvallende roodroze borstpartij bijna exotisch uitziet. En er is een toevallige ontmoeting met maar liefst vier reeën...
BuitenGewoon Radio is iedere zondag tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.