Stedendriehoek

Een randweg om het dorp? In Twello komen ze er maar niet uit

TWELLO - Een asfalteerder had al bezig moeten zijn, als het aan het huidige gemeentebestuur van Voorst ligt. Maar de financiering voor het doortrekken van de randweg in Twello is nog steeds niet rond. Gaat het deze periode wel lukken, of is een randweg na deze verkiezingen echt een gepasseerd station?
Twee derde van het traject om Twello is jaren geleden al aangelegd. Over het ontbrekende deel tussen de Westerlaan en de Rijksstraatweg (N344) wordt al jaren gesproken.
Bekijk hier het verhaal van twee lijsttrekkers:
Gaat de randweg om Twello er ooit nog komen?

Geld lospeuteren

Het huidige gemeentebestuur praat al lange tijd met de provincie Gelderland en de Cleantech Regio over cofinanciering voor de randweg, die onder het spoor door moet. Voorst heeft zo'n 8 miljoen nodig voor het project, maar kan dat alleen niet ophoesten.
Gemeente Belangen, nu de grootste partij in de gemeente Voorst, wilde de randweg deze raadsperiode realiseren. Voor 31 december zou er duidelijkheid komen, maar die deadline haalde het college bij lange na niet. "Dat hadden we graag anders gezien", zegt lijsttrekker Arjen Lagerweij, momenteel ook wethouder.
Een randweg was niet alleen vier jaar geleden de verkiezingsbelofte van zijn partij, ook acht jaar geleden. Wordt het nu geen tijd om te concluderen dat het niet gaat lukken? "Nee", zegt Lagerweij. "We zijn steeds verder opgeschoven richting het zicht van de haven."

Tunnel onder spoor

Zijn partij ziet de randweg als oplossing voor de huidige verkeersproblemen in het centrum van Twello, dat doorsneden wordt door de spoorlijn Apeldoorn - Deventer. "Het is in het dorp vaak erg druk met vrachtverkeer, dat dwars door het dorp gaat. Als je wegen wilt ontlasten is er maar één optie: die randweg. Dan krijgen fietsers meer ruimte."
Het Rijk heeft een bijdrage van 10 miljoen toegezegd voor de randweg, maar alleen als de overwegen aan de Stationsstraat en Denhorstlaan worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en de overweg aan de Molenstraat wordt afgesloten voor vrachtverkeer.
Volgens VVD - Liberaal 2000 verschuif je zo juist het probleem naar de H.W. Iordensweg. "Waar het eigenlijk nu al veel te druk is", zegt lijsttrekker Emiel de Weerd. Hij verwacht dat het verkeer dat in Twello moet zijn alsnog door het dorp blijft rijden, en niet over een randweg.

Kosten

Bovendien vindt de VVD - Liberaal 2000 dat het project te duur wordt. "Het kost elk jaar meer geld, twee ambtenaren zijn dagelijks bezig met dit project. Dat moeten we met elkaar betalen." De partij hoopt dat er na de verkiezingen geen meerderheid meer is voor het miljoenenproject.
Voor 30 april verwacht het college meer duidelijkheid te kunnen geven over het financiële plaatje. Lagerweij heeft goede hoop dat het gaat lukken, maar wat als het anders loopt? "We blijven niet eeuwig aan een paard trekken als je ziet dat dat niet wil. Dan blijft de wens overeind, maar dan moeten we misschien wachten op andere tijden."
Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over deze onderwerpen in de gemeente denkt? Kijk dan om 19.00 uur naar het lokale verkiezingsdebat van Voorst, uitgezonden door RTV 794.