Gelderland

Gemeentelijke woonlasten weer gestegen, hier betaal je het meest

Bij vrijwel iedereen is de gemeentelijke nota alweer gearriveerd.
Bij vrijwel iedereen is de gemeentelijke nota alweer gearriveerd. © Anna Shvets via Pexels
ERMELO - Bij de meeste huiseigenaren is-ie alweer op de mat gevallen of in de e-mail binnengekomen: de jaarlijkse nota met gemeentelijke woonlasten. Hoeveel je betaalt, hangt zeer af van waar je woont. In Nijkerk ben je gemiddeld gezien voor 650 euro klaar, maar in West Betuwe loopt het op tot boven de 1.100 euro.
Gemiddeld vallen de gemeentelijke heffingen voor een meerpersoonshuishouden zo'n 3 procent hoger uit dan vorig jaar, blijkt uit cijfers die de Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag heeft gepubliceerd.
Bij de brief zat dit jaar ook een extra flyer met uitleg.
Bij de brief zat dit jaar ook een extra flyer met uitleg. © ANP
De rekening voor gemeentelijke belastingen bestaat uit meerdere componenten. Huiseigenaren betalen een stuk onroerendezaakbelasting (ozb) aan de gemeente. De gemeente bepaalt het percentage en neemt de waarde van het huis op 1 januari in het jaar ervoor als peildatum. Wie een woning huurt, betaalt geen ozb. De rest de aanslagen op het biljet bestaat uit rioolheffing en afvalstoffenheffing: je maakt - alleen of met meerdere personen - gebruik van gemeentelijke voorzieningen als het riool en de vuilnisophaaldienst en moet daarvoor betalen.
De afvalstoffenheffing en ozb stijgen met respectievelijk 4 en 2 procent het hardst. Iedere gemeente bepaalt zijn eigen tarieven, en daardoor zijn de regionale verschillen fors. West Betuwenaren betalen meer dan wie dan ook in de provincie: gemiddeld gezien bedraagt de rekening in die gemeente 1.145 euro. Zowel de ozb als de rioolheffing en de afvalstoffenheffing zijn daar omhooggegaan.
In Ermelo tasten de inwoners ook diep in de buidel. Vorig jaar was een Ermeloër gemiddeld al 923 euro kwijt aan ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing, maar dat is gestegen naar 1.047 euro: een toename van 13 procent. Die stijging zit 'm vooral in de ozb.
De verwerking van huisvuil kost geld.
De verwerking van huisvuil kost geld. © ANP

Vlakbij, maar compleet ander beeld

In de omringende gemeenten Nunspeet en Harderwijk is het beeld geheel anders. In Nunspeet ging de rekening iets omhoog, van gemiddeld 679 euro naar gemiddeld 709 euro. De Harderwijkers hebben hun nota juist zien zakken van gemiddeld 673 euro naar gemiddeld 636 euro.
Ook in de gemeenten Voorst (+ 6,3 procent), Rheden (+ 6 procent) en Apeldoorn (+ 5,7 procent) merken inwoners de veranderingen in de portemonnee. En daarnaast zijn er gemeenten waar de jaarlijkse nota lager uitvalt dan in 2021. In Ede, Wijchen en Beuningen betalen de burgers bijvoorbeeld een half procent minder voor hun gemeentelijke lasten dan een jaar geleden. In Berkelland en Lochem is de rekening 5 procent gedaald.
Bekijk de kaart van LocalFocus. Tik of klik op een gemeente om de totale gemiddelde lasten te zien, en de verandering ten opzichte van vorig jaar.