Gelderse Vallei

Politiek en inwoners het niet eens over windmolens in Barneveld

V.l.n.r.: Arjen Korevaar (Pro'98), Mijntje Pluimers (Lokaal Belang), Riekelt Pasterkamp en Judith van den Wildenberg.
V.l.n.r.: Arjen Korevaar (Pro'98), Mijntje Pluimers (Lokaal Belang), Riekelt Pasterkamp en Judith van den Wildenberg. © A1Mediagroep
BARNEVELD - Windmolens in de gemeente Barneveld? Totaal niet wenselijk en onnodig, vinden insprekers én Mijntje Pluimers, de voorvrouw van Lokaal Belang. Het onderwerp deed donderdagavond veel stof opwaaien, vooral om dat de overige partijen er totaal anders over denken.
Dat werd duidelijk tijdens het gemeenteraadsdebat in Voorthuizen, georganiseerd door de BarneveldseKrant en uitgezonden door A1Mediagroep. Het onderwerp wind was als eerste aan de beurt en gelijk werd duidelijk dat Puimers Lokaal Belang en BurgerInitiatief, vertegenwoordigd door lijsstrekker Judith van den Wildenberg, van mening verschilden.
Volgens Van den Wildenberg is het belangrijk om de wereld goed door te geven aan de volgende generatie. "Wat had ik graag willen zeggen dat we geen windmolens krijgen in de gemeente Barneveld, maar we moeten een schone aarde achterlaten. In de tweede plaats willen we graag onafhankelijk zijn in onze energievoorziening", verwees ze naar de nu woedende oorlog in Oekraïne.

Windmolens niet welkom

Pluimers begon haar betoog stellig met de boodschap dat windmolens in de gemeente niet welkom zijn. "Lokaal Belang is voor duurzaamheid, maar dit mag niet ten koste gaan van onze mensen en het verpesten van het landschap. Gezondheid is belangrijk en windmolens plaatsen in de buurt van inwoners is onverstandig." Pluimers wees op alternatieven, zoals een monomestvergister en zonnepanelen. Iets dat volgens haar een stuk wenselijker is in de gemeente.

Boemerang

Tijdens het debat, dat vakkundig werd geleid door Riekelt Pasterkamp, kregen de partijen die niet bij het gesprek betrokken waren de mogelijkheid om in te breken. Pro'98 maakte daar dankbaar gebruik van. Lijsttrekker Arjen Korevaar wil 'met enige vaart' met windmolens aan de slag. Hij is bang dat de gemeente anders de regie kwijtraakt, omdat de provincie dan gaat bepalen waar de windmolens komen.
Nu heeft de gemeente zelf een locatie op het oog op industrieterrein Harselaar, tussen Barneveld en Voorthuizen. "De nee van mevrouw Pluimers komt dan als een boemerang terug, omdat de windmolens dan niet onder onze voorwaarden worden geplaatst." Pluimers reageerde: "Daar zijn we het volstrekt niet mee eens. Het zou heel raar zijn als wij als gemeente alleen maar kunnen tekenen bij het kruisje."

'Bullshit'

Insprekers uit de zaal namen ook stelling tegen windmolens: "Dit onderwerp lijkt er voor de verkiezingen doorgedramd", vroeg een mevrouw uit Voorthuizen zich af. "Waarom is er geen referendum over het onderwerp gehouden?" Mijntje Pluimers ging daar graag op in. "Je moet naar inwoners luisteren. Soms is een democratische noodrem nodig."
Leendert de Knegt van de SGP, die lijsttrekker Jan Top door ziekte verving, ziet een referendum niet zitten. "U heeft ons gekozen voor vier jaar. Die termijn komt nu bijna ten einde. Er is participatie geweest in allerlei rondes, daar zijn wij wel voor. Uiteindelijk maakt de gemeenteraad een besluit.
Een andere inspreker, Willem, voelde zich geroepen daarop te reageren. Volgens hem is het gemeentelijk participatiebeleid 'bullshit' en is er helemaal niet geluisterd naar inwoners. Henk Wiesenekker van de ChristenUnie wijst erop dat inspraak ontzettend belangrijk is, maar dat er soms ook dingen niet goed gaan. "De gemeente probeert dat zo goed mogelijk te doen." Willem: "Dat is mislukt."
Bekijk hier het debat terug: