Rivierengebied

Is Gelders gas een alternatief als de Russische kraan dicht gaat?

Stijgende gasprijzen roepen de vraag op voor alternatieven voor Russisch gas
Stijgende gasprijzen roepen de vraag op voor alternatieven voor Russisch gas © ANP
BRAKEL - De Russische inval in Oekraïne werpt de vraag op welke alternatieven er zijn voor Russisch gas. Een van de uitwijkmogelijkheden zou gas van eigen bodem zijn, veel mensen denken dan meteen aan Groningen. Maar ook in onze provincie zit gas in de grond, zoals in Zaltbommel. Is het winnen van meer Gelders gas mogelijk een alternatief?
Het aardgasreservoir ligt tussen Brakel en Poederoijen, 2300 meter diep onder de Brakelse Polder. CDA-fractievoorzitter Hein de Kort in de gemeente Zaltbommel is geen voorstander van meer gaswinning. In het geval van ernstige Europese tekorten liggen de kaarten mogelijk anders, zegt hij. "Dan kan het zijn dat we een andere afweging moeten maken. Als de nood echt heel hoog is. Maar dat is nu nog niet van toepassing wat mij betreft."

Versneld winnen

Mocht het zo zijn dat er in de toekomst gekozen wordt voor extra gas van eigen bodem, dan duurt dat in het geval van het veld bij Brakel nog wel even. De gaswinning uit kleine gasvelden kan namelijk niet zomaar worden verhoogd, anders dan in bijvoorbeeld Groningen. Dat zegt een woordvoerder van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. "Het gas komt er onder een bepaalde druk uit, gas ‘versneld’ winnen is dus niet aan de orde", aldus het ministerie. Om meer gas te winnen zal er dus eerst verder gegraven moeten worden om extra gas aan te boren.

Uitbreiding

Op langere termijn zou er wel meer gas kunnen worden gewonnen. Het Canadese bedrijf Vermilion, dat het gasveld in beheer heeft, diende in 2019 nog een aanvraag in bij het Rijk om de gaswinning flink uit te breiden van 300 miljoen kubieke meter naar 1 miljard. Ter vergelijking, een gemiddeld huishouden gebruikt jaarlijks 1250 kubieke meter gas.

'Uiterst terughoudend'

Fractievoorzitter De Kort diende een motie in samen met alle andere partijen uit de raad om uitbreiding van de gaswinning tegen te houden. "Vanuit de gemeenteraad hebben we toen gezegd dat we uiterst terughoudend willen zijn met extra gaswinning. Op dit moment sta ik er nog niet anders in."
Ook was er sprake van inwoners die last hadden van zakkende woningen. De mogelijke uitbreiding van de gaswinning Brakel is sindsdien stopgezet op verzoek van Vermilion, aldus het Ministerie van Economische Zaken. "Er zijn ook geen plannen om op korte termijn deze procedure weer voort te zetten."
Zie ook: