Gelderland

Miljoenenfraude? Zo kwamen Deense curatoren Gelderse ondernemers op het spoor

Mogelijke miljoenenfraude door Gelderse ondernemers
Mogelijke miljoenenfraude door Gelderse ondernemers © Omroep Gelderland
Hoe komen Deense curatoren in een onderzoek naar witwasfraude en belastingontduiking uit in Gelderland? Omroep Gelderland maakte in samenwerking met Deense journalisten een reconstructie.
Het verhaal begint op 12 maart 2021, als de Maritieme en Handelsrechtbank in Denemarken T-Holder Entreprise failliet verklaart. Het bedrijf is actief in de bouwsector en gevestigd in de Deense plaats Allerød. Het staat op naam van een Gelderse ondernemer die meerdere bedrijven heeft in onder andere 's-Heerenberg.
Zijn Deense bedrijf heeft een grote schuld: de Deense Belastingdienst en andere schuldeisers krijgen nog zo’n 6,4 miljoen euro van T-Holder Entreprise. Daarom vraagt de Deense Belastingdienst, na een vergeefse poging om de schuld te innen, het faillissement aan. In december 2020 vindt een zitting in de rechtbank plaats. De directeur komt niet opdagen.
Eén van de Deense bedrijven met een Gelderse bestuurder
Eén van de Deense bedrijven met een Gelderse bestuurder © Omroep Gelderland
Advocaat Boris Frederiksen wordt als curator aangesteld. Hij gaat in opdracht van de rechtbank op zoek naar sporen. Op twee buitenlandse rekeningen (in Engeland en Litouwen) vindt hij meer dan 24.000 euro: lang niet genoeg om de schuldeisers af te betalen.

Bekenden van elkaar

Op een bankafschrift is te zien dat er miljoenen in bouwbedrijf T-Holder Entreprise omgaan. Een deel vloeit naar Bugt Entreprise: ook een Deens bouwbedrijf met een Gelderse directeur.
De directeuren blijken bekenden van elkaar. Hun Nederlandse bedrijven staan bij de Kamer van Koophandel ingeschreven op hetzelfde bedrijfsadres in ‘s-Heerenberg. Op Facebook is te zien dat ze in elkaars persoonlijke netwerk te zitten.
Er zijn transacties met nog een bedrijf: Bruchem Services. Ook dat bedrijf heeft een Gelderse directeur, en ook hij kent de twee andere bestuurders. Zijn bedrijf heeft ook een grote publieke schuld. In 2019 gaat er meer dan 1 miljoen euro in Bruchem Services om. De Deense fiscus krijgt nog tonnen van het bedrijf. De directeur wordt meermaals opgeroepen in de Deense Staatscourant, maar verschijnt niet op de zitting.

Nepfacturen

De Deense curator Cathrine Wollenberg Zittan doorzoekt de rekeningen van Bruchem Services, controleert de facturen en krijgt toegang tot zijn boekhouding. Ze ontdekt dat er werkzaamheden in rekening zijn gebracht - zoals schilderwerk of timmerwerkzaamheden - zonder dat er bonnetjes zijn voor materialen.
De Deense curator Cathrine Wollenberg Zittan onderzoekt één van de bedrijven
De Deense curator Cathrine Wollenberg Zittan onderzoekt één van de bedrijven © Omroep Gelderland, Deense publieke omroep DR
Ze beschrijft dat de Deense Belastingdienst van mening is dat de facturen nep zijn. Wollenberg Zittan deelt die mening. Het kan zijn dat het maken van nepfacturen het hele doel was van het bedrijf. Zulke factuurfabrieken of doorstroombedrijven maken soms fictieve facturen, om bijvoorbeeld zwart geld wit te wassen.

'Belastingontduiking en witwassen'

Wollenberg Zittan vermoedt dat het om een netwerk van bedrijven gaat. Dat vermoeden wordt versterkt als T-Holder Entreprise en Bugt Entreprise opduiken bij het faillissement van een vierde Deens bedrijf: Qurramo ApS. De bestuurder komt vermoedelijk uit België.
Zijn bedrijf lijkt een link te hebben met dat van de Gelderse bestuurders. Zeker 3,3 miljoen euro wordt overgemaakt naar buitenlandse rekeningen. Ook naar de bedrijven van de Gelderse ondernemers vloeit geld. T-Holder Entreprise wordt genoemd in de lijst ontvangers. Eén van de grootste klanten blijkt Bugt Entreprise te zijn.
De curator van Qurramo ApS constateert 'grove ondeugdelijke' bedrijfsvoering. Zij vermoedt dat ze te maken heeft met een ‘keten van bedrijven’ die wordt gebruikt voor 'massale btw- en belastingontduiking' en witwassen, schrijft ze in haar rapport.

Directeuren ontkennen

Alle drie de Gelderse directeuren van de Deense bedrijven T-Holder Entreprise, Bugt Entreprise en Bruchem Services ontkennen betrokkenheid bij fraude of witwassen. Zij zeggen dat hier geen sprake van is, en dat zij niet op de hoogte zijn van documenten die daar naar verwijzen.
De advocaat van één van hen, de directeur van Bruchem Services, zegt dat zijn cliënt geen verdachte is, maar getuige. En dat hij ook als zodanig is gehoord op verzoek van de Deense autoriteiten.
De uitgebreide reacties zijn te lezen in het nieuwsartikel dat eerder vandaag verscheen.
Verzocht is om ook de directeur van Qurramo ApS om een reactie te vragen. Hij was voor zowel Omroep Gelderland als voor de Deense journalisten, met wie is samengewerkt voor dit artikel, niet te vinden.
Reageren? Mail naar de onderzoeksredactie: research@gld.nl