Gelderse Vallei

Eerste Oekraïense vluchtelingen arriveren in Harskamp

Die bus met daarin vluchtelingen uit Oekraïne.
Die bus met daarin vluchtelingen uit Oekraïne. © Omroep Gelderland
HARSKAMP - De eerste Oekraïense vluchtelingen die onderdak krijgen in de kazerne in Harskamp, zijn daar donderdagmiddag aangekomen. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).
De vluchtelingen arriveerden per bus. Daarin zaten 21 personen die het oorlogsgeweld in het land zijn ontvlucht. Later vandaag komen er nog twee bussen. Aan het einde van de dag moeten 100 tot 150 Oekraïners onderdak hebben in Harskamp.

Maximaal drie maanden

De gemeente Ede zegt dat er op de legerplaats uiteindelijk plek is voor 800 mensen. Die mogen maximaal drie maanden blijven. Volgens het COA ligt de maximale capaciteit op 950 mensen. Hoeveel mensen er daadwerkelijk naar Harskamp komen, hangt onder meer af van het totale aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt, aldus het COA.
De opvang van Afghaanse vluchtelingen zorgde vorig jaar nog voor problemen in Harskamp. Jongeren protesteerden er door brand te stichten voor de poorten van het legercomplex. De politie greep vervolgens in. Andere inwoners reageerden daar geschokt op.