Gelderse Vallei

ChristenUnie en VVD in gesprek over zondagsrust, woningen, vluchtelingen en jeugdzorg

De opname vond plaats in de radiostudio van A1Mediagroep
De opname vond plaats in de radiostudio van A1Mediagroep © A1Mediagroep
BARNEVELD - Wél of niet de winkels op zondag open, hoeveel en wat voor woningen moeten erbij komen, hoe gaan we om met vluchtelingen én jeugdzorg. Dat zijn de vier thema's waarover de Barneveldse politici Henk Wiesenekker (ChristenUnie) en Theo Bos (VVD) met elkaar in debat gingen tijdens het politiek café van de gemeente Barneveld op A1Radio, in samenwerking met Omroep Gelderland.
Tijdens het gesprek bleek dat de twee partijen van elkaar verschillen, maar dat er ook best ruimte is voor overeenkomsten. Zo zijn de VVD en ChristenUnie het erover eens dat er mogelijkheden voor starters in de gemeente moeten komen.
De VVD wil inzetten op flexwoningen, die volgens lijsttrekker Bos snel gerealiseerd kunnen worden. De ChristenUnie wil dat er meer sociaal gebouwd wordt. Zo moet de helft van de nieuwe woningen goedkoop zijn, vindt voorman Henk Wiesenekker.

24-uurseconomie

De ChristenUnie is ook duidelijk als het gaat om de zondagsrust. Dit is nadrukkelijk géén dag waarop de winkels open kunnen, omdat het goed is om één dag in de week rust te hebben. De gemeente Barneveld hoeft niet mee te gaan met een 24-uurseconomie. Daarnaast speelt geloofsovertuiging - uiteraard - ook een rol.
Van de VVD mogen de winkels op zondag wél open, maar een simpel 'ja' wil de VVD niet geven. Alleen als er behoefte aan is bij ondernemers om open te gaan, moet dat kunnen. Op dit moment is die behoefte er volgens de VVD niet in de gemeente Barneveld.
Meer verschillen tussen de partijen horen? Beluister hieronder dan het gesprek terug. Aanstaande vrijdag is er weer een politiek café over de gemeente Barneveld, dan zijn Jan Top (SGP), Arjen Korevaar (Pro'98) en Judith van den Wildenberg (BurgerInitiatief) te gast. Zij zullen onder meer in debat gaan over inclusiviteit en veiligheid.