Rijk van Nijmegen

Schoorsteen van 155 meter tegen de vlakte met explosieven: 'Heel zeldzaam in Nederland'

Met springstof wordt de bekende Nijmeegse schoorsteen naar de grond gehaald.
Met springstof wordt de bekende Nijmeegse schoorsteen naar de grond gehaald. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De sloop van de oude elektriciteitscentrale in Nijmegen gaat zaterdag de tweede fase in. In de vroege ochtend gaat onder meer de 155 meter hoge schoorsteen tegen de vlakte. Dat gebeurt met behulp van explosieven en dat is vrij uniek in Nederland.
In september vorig jaar haalden eigenaar Engie en sloper Brown&Mason het eerste deel van de centrale met springstoffen naar beneden. Nu is de 155 meter hoge schoorsteen aan de beurt. De schoorsteen gaat in elkaar zakken en de kans is groot dat de inwoners van Weurt en Nijmegen-West die korte klap gaan horen.
Het neerhalen van constructies met behulp van explosieven is in tegenstelling tot in buurlanden niet gebruikelijk in Nederland, laat Arie van Liempd weten. Zijn sloopbedrijf uit Sint-Oedenrode (Noord-Brabant) heeft in 2010 in samenwerking met deskundigen het RAF-gebouw van Philips in Eindhoven tot ontploffing gebracht.

Voordelen explosieven

Werken met springstoffen bij slopen brengt volgens Van Liempd een heleboel voordelen met zich mee. "Traditionele machines gebruiken veel brandstof. Dat zorgt weer voor uitstoot. Bij explosies heb je tot 70 procent minder machines nodig. Daarnaast win je veel tijd en je hebt minder trillingen dan met traditionele manieren."
Desondanks zegt de ondernemer dat het nog steeds heel zeldzaam is dat er met explosieven gesloopt wordt in Nederland. Volgens Van Liempd heerst er onnodig een taboe op. "Als je dat met experts doet die er verstand van hebben, kan het geen probleem zijn."

Voorzorgsmaatregelen

Uit voorzorg wordt het gebied rondom de energiecentrale deels afgesloten. Er zullen verkeersregelaars aanwezig zijn op onder meer de Westkanaaldijk en de Industrieweg en Weurtseweg.

Stof

Gemeente Beuningen laat daarnaast weten dat er bij de ontploffing stof zal vrijkomen dat niet gevaarlijk voor de gezondheid is. Het is dus niet nodig om zaterdag ramen en deuren te sluiten. De eigenaar van de centrale en het sloopbedrijf hebben daarnaast maatregelen genomen om het neerdalen van stof zo veel mogelijk te beperken tot het terrein van de centrale.
Livestream
Het neerhalen van de schoorsteen is zaterdag live te volgen bij Omroep Gelderland. De uitvoerders vragen het publiek niet te komen naar het terrein van de werkzaamheden.
Zie ook: