Noord-Veluwe

Trein vol militaire voertuigen door Gelderland: 'Maar dit heeft met Oekraïne niets te maken'

Pantserhouwitsers passen maar net op de treinstellen
Pantserhouwitsers passen maar net op de treinstellen © Omroep Gelderland
'T HARDE - Wie deze week op station 't Harde stilstaat, zal even gek opkijken. Daar staat een lange trein met militaire voertuigen klaar om te vertrekken. De gedachten van treinreizigers zullen dan ook snel naar de oorlog in Oekraïne gaan. "Maar daar heeft dit niets mee te maken. Dit stond al lang gepland", zegt een defensiewoordvoerder.
Het is een hele operatie, om de tientallen voertuigen op de treinstellen te plaatsen. Een lange rij Fennek verkenningsvoertuigen moet één voor één begeleid worden om te voorkomen dat de wielen naast de wagons komen. En ook de grote pantserhouwitsers vormen een uitdaging: de rupsbanden passen precies op het onderstel, ruimte voor fouten is er niet.

300 meter lange trein

Deze week gaat een trein van zo'n 200 tot 300 meter lang naar Duitsland", vertelt luitenant-kolonel Jeffrey van der Veer. "En volgende week gaat er nog zo'n lading die kant op. Zestien pantserhouwitsers in totaal, dat is inderdaad best een aantal."

Oefening

Toch heeft het allemaal niets met de situatie in Oekraïne te maken. "Nee, dit is voor een oefening die we elke twee jaar houden in Duitsland", legt Van der Veer uit. "Het is nogal wat regelwerk om in vredestijd zoveel troepen over het spoor te vervoeren, daar zouden we op zo'n korte termijn niet zomaar een vergunning voor krijgen. Dit staat dus al heel lang gepland."

Training is belangrijker dan ooit

Toch maakt de oorlog in Oost-Europa de oefening wel anders. "We merken inderdaad dat er veel extra aandacht is vanuit burgers", geeft Van der Veer toe. "Dat is ook wel goed, want ze mogen weten dat wij goed voorbereid zijn op alles wat er komen kan. En juist een oefening als deze helpt ons om nog beter voor te bereiden. In Duitsland hebben we een veel groter oefengebied, waardoor we echt als eenheid kunnen bewegen, over veel grotere afstand kunnen schieten dan hier op 't Harde en met veel meer houwitsers tegelijk kunnen schieten. Dat helpt allemaal om beter getraind te zijn, en juist die getraindheid is nu meer van belang dan ooit tevoren."
Wie dus deze week een lange trein met militaire voertuigen ziet rijden, hoeft zich geen zorgen te maken. "Nee, het staat echt niet in de planning dat wij binnenkort naar Oekraïne gaan. We staan natuurlijk wel paraat, voor als de NAVO besluit ons in te zetten voor de reactiemacht in het oosten van het NAVO-gebied, maar de komende tijd zijn wij aan het oefenen in Duitsland."