Noord-Veluwe

Landgoed Schouwenburg: je zal er maar wonen!

Fenneken laat Klaas haar landhuis zien
Fenneken laat Klaas haar landhuis zien © Omroep Gelderland
'T HARDE - Pim en Fenneken Anneveld-van Wesel kochten in 2010 op landgoed Schouwenburg het verwaarloosde landhuis en naastgelegen koetshuis. Een flinke renovatie volgde, maar inmiddels woont het koppel op een jaloersmakende plek waar zelf prinses Juliana vroeger graag kwam logeren.
"We genieten er zeer van. Het went wel na een jaar of tien, maar het is een heerlijke plek", vertelt Fenneken, de huidige bewoonster van landhuis Schouwenburg. "Het uitzicht is ieder seizoen weer om van te genieten. Het is heel groot maar het is ook onze hobby om de mensen ervan te laten meegenieten." Het pand is cultuur erfgoed dus het echtpaar opent zo nu en dan hun deuren voor bezoek en daar maakt presentator Klaas Drupsteen, in zijn programma Klaas op Klompen, graag gebruik van.

Koninklijk bezoek

Tot in de jaren '60 woonde er een freule in landhuis Schouwenburg. In haar jonge jaren was deze freule enige tijd hofdame van prinses Juliana. Dat leidde tot een blijvende vriendschap. Vandaar dat koningin Juliana met enige regelmaat op Schouwenburg kwam logeren. "Er lag zelfs een speciale telefoonlijn bij het huis, die niet van de PTT was. Wij denken dat het waarschijnlijk de hotline van de koningin was." aldus Fenneken.

Trotse bewoner

"Ik kan het niet ontkennen dat ik er een klein beetje trots op ben." vertelt Fenneken als ze Klaas rondleidt. Bij binnenkomst is de entree meteen groots met een marmerenvloer uit 1620. De ronde bankjes bij de grote ramen zijn ook nog steeds zoals ze vroeger waren, al heeft Fenneken ze wel opnieuw bekleed. "Dan stel ik mij zo voor dat Juliana zo op dat bankje zat te mijmeren en te denken aan Bernhard, en dan kon ze een eind kijken" fantaseert de presentator. "Iedere keer als er iemand bij u binnenkomt doen de mensen zeker zo raar als ik nu", vraagt Klaas zich af, die met open mond het landhuis rondloopt. Fenneken beaamt: "Er zijn veel oh's en ah's ja."

Niet helemaal van jezelf

"We hebben subsidie gekregen om het te helpen opknappen want er moest heel veel aan gerestaureerd worden. We hebben het ook helemaal duurzaam gerestaureerd. Zo is het huis volledig van het gas af. Elke eeuw is het huis helemaal op de schop gegaan en is er veel aan verbouwd." Fenneken vervolgt: "Maar zo'n huis heb je niet helemaal van jezelf. In een ivorentoren is het helemaal niet zo gezellig, dus je moet er mensen bij hebben die ervan genieten."
Zelf binnen kijken? Dat kan hier
Klaas Drupsteen mag van bewoonster Fenneken binnenkijken in haar landhuis.
En wil je de hele uitzending zien van Klaas op Klompen? Dat kan hier. Tijdens zijn wandeling over het Klompenpad het Thornspiccerpad bezocht hij landgoed Schouwenburg.