Gelderse Vallei

Eén stukje van megapuzzel ontbreekt, maar Jan (70) ligt er niet wakker van

Jan en zijn puzzel.
Jan en zijn puzzel. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - Twee jaar lang, vijf uur per dag was Jan Jonkvorst uit Barneveld bezig met zijn gigantische puzzel van 33.600 stukjes. En daarmee heeft de 70-jarige Barnevelder veel aandacht over zich heen gekregen. "Dat was best hectisch."
Het bericht over Jan en zijn puzzel werd online volop gedeeld en ook landelijke media weten Jan te vinden. "Het was een drukke dag, maar het is heel goed overgekomen." Naast de enorme operatie van Jan is het opvallende nieuws natuurlijk dat hij één stukje mist. "Dat is een klein stukje huid van een leeuw."
Maar balen doet hij niet meer. "Toen ik zo'n half jaar bezig was, zei ik tegen m'n vrouw: 'dat stukje zit er niet bij.' Dus ik kwam eigenlijk niet echt voor een verrassing te staan." Na die teleurstelling was zijn grotere angst of hij in de laatste fases nog meer ontbrekende stukjes zou tegenkomen. Dat was niet het geval.
Het ontbrekende puzzelstukje.
Het ontbrekende puzzelstukje. © Omroep Gelderland
Jan legde de puzzel in de logeerkamer. "Die was leeg, dus toen heb ik de kist met de puzzel op de grond gezet en 25 bergjes gemaakt. Dan pak je één bergje en zo begin je dan." Zo werkte hij elke dag vijf uur lang aan de puzzel, twee jaar lang.

Dure hobby

Een dure hobby, want zo'n puzzel kost gauw een paar honderd euro. "Dat moet je relativeren", zegt Jan. "Hij werd in 2016 voor 358 euro online te koop aangeboden. Maar ik ging altijd naar een speelgoedwinkel in Barnveld en daar hebben ze voor mij een goedkopere kunnen vinden. Uiteindelijk heb ik er 275 euro voor betaald."
En dat is niet duur, vindt hij. "Als je dat afzet tegen andere goede puzzels, dan ben je daar zo 15 euro voor kwijt en die maak je veel sneller. Hier ben je twee jaar mee bezig, dus reken maar uit."

Geen zwart gat

Bang om in een zwart gat te vallen is hij niet. "Normaal gesproken maak ik van onze fietsvakanties fotoboeken, dat heb ik nu niet kunnen doen. Daarnaast wil ik nog een fotodagboek van deze puzzel maken."
De puzzel laat hij liggen tot begin april, waarna het weer terug de kist in gaat. "Maar als iemand hem wil hebben en het een goede bestemming krijgt, hoef ik er niets voor te hebben", besluit Jan.
De megapuzzel van Jan:
Puzzelexpert Jan draait zijn hand niet om voor een megapuzzel