Rivierengebied

'Verdachten moord op Peter R. de Vries gingen volstrekt gewetenloos te werk'

Rechtbanktekening van Delano G. (links) en Kamil E. in de rechtbank Amsterdam.
Rechtbanktekening van Delano G. (links) en Kamil E. in de rechtbank Amsterdam. © ANP
AMSTERDAM - Schutter Delano G. (22) stuurde na de moordaanslag op Peter R. de Vries een berichtje aan de vermoedelijke opdrachtgever waarin hij zei dat hij de misdaadjournalist had neergeschoten. Volgens het Openbaar Ministerie blijkt dat uit ontsleutelde gegevens van de telefoon die in de vluchtauto van de twee verdachten is gevonden.
Het OM citeerde donderdag op een nieuwe zitting enkele berichten die de verdachten in de aanloop naar de moord hebben uitgewisseld. "Het gemak en de koelbloedigheid waarmee ze spreken over leven en dood geeft een macaber beeld", aldus de officier van justitie. Een vooralsnog onbekend gebleven man (door justitie aangeduid als NN-man) schrijft onder meer, als hij een foto van De Vries stuurt: "Deze hond moet je hebben." G. antwoordt: "Bro, ik schiet die kk ding dwars door zijn kk lichaam." 'Kk' is de schrijfwijze in straattaal voor 'kanker'.

'Volstrekte gewetenloosheid'

In een telefoon die bij de verdachten in de auto is gevonden, trof de recherche nog een bericht van G. "Bro, die kogel ging dwars door zijn hoofd. Twee keer. Alles spoot. Kk mooi." Het zijn teksten die volgens het OM de volstrekte gewetenloosheid onderstrepen waarmee de verdachten te werk zijn gegaan.
Donderdag vindt in Amsterdam de derde tussentijdse zitting plaats tegen G., die opgroeide in Tiel. Ook medeverdachte Kamil E., een 35-jarige Pool die voor de aanslag in Maurik woonde, staat voor de rechter. E. is op de zitting aanwezig, G. blijft in zijn cel en laat zich vertegenwoordigen door zijn twee advocaten.

Aanklacht uitgebreid

Het OM heeft de aanklacht tegen E. uitgebreid met een voorverkenning. Hij heeft De Vries volgens justitie gevolgd op de avond van 23 juni, na een optreden van de misdaadjournalist in tv-programma RTL Boulevard.
Eerder was al bekend dat E. voorverkenningen zou hebben uitgevoerd. Op 23 juni hebben beveiligingscamera’s geregistreerd hoe hij via de Prinsengracht en de Leidsestraat de Lange Leidsedwarsstraat inloopt. Hij loopt achter de studio van RTL Boulevard langs en volgt De Vries als die naar de parkeergarage loopt. Als De Vries in de garage is, kijkt E. naar binnen, aldus het OM.

Enorme schokgolf

Peter R. de Vries werd op 6 juli vorig jaar van dichtbij neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Ook toen had hij net een uitzending van RTL Boulevard achter de rug. De Vries wandelde van de studio naar de parkeergarage in de Lange Leidsedwarsstraat.
Volgens het OM was G. de schutter en trad E. op als chauffeur. Het tweetal werd enkele uren na de aanslag klemgereden op de A4 en aangehouden. De Vries bezweek negen dagen na de aanslag aan zijn verwondingen. De moord bracht een enorme schokgolf teweeg.
De rechtbank Amsterdam wil de strafzaak tegen de twee verdachten op 7 en 15 juni inhoudelijk behandelen. De uitspraak staat gepland op 7 juli.

Zie ook: