Rivierengebied

Vogelgriep maakt nog eens 64.500 slachtoffers, nu kalkoenen

Kalkoenen in een stal.
Kalkoenen in een stal. © ANP, ter illustratie
HEDEL - Op een kalkoenenbedrijf in Hedel is vogelgriep vastgesteld. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit donderdag. Om verspreiding te voorkomen worden alle 64.500 dieren geruimd.
Zes andere pluimveebedrijven die zich tot drie kilometer afstand van het besmette bedrijf bevinden worden ‘bemonsterd op vogelgriep’.

'Hoogtepunt van epidemie niet bereikt'

Eerder deze week was het al raak in Wageningen, waar 47.000 kippen werden geruimd. Ook in onder meer Vuren, Hierden en Barneveld werd de zogeheten hoogpathogene variant vastgesteld. Die kan leiden tot ernstig zieke of dode vogels.
Landbouwminister Henk Staghouwer meldde vorige week dat het hoogtepunt van de vogelgriepepidemie nog niet is bereikt. Volgens deskundigen is het risico op besmettingen ‘onverminderd hoog’. Er is dan ook geen aanleiding om de landelijke maatregelen af te bouwen.
Sinds oktober 2021 geldt een ophokplicht voor vogels bij commerciële pluimveehouders. Ook zijn er strengere regels omtrent het vervoer van pluimvee. Desondanks wordt geregeld bekendgemaakt dat tienduizenden besmette dieren moeten worden geruimd.