Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Gemeenten willen niet meer met gas 'bijdragen aan Russische oorlogskas'

Gemeenten onderzoeken of 'bijdrage aan Russische oorlogskas' kan worden gestopt
Gemeenten onderzoeken of 'bijdrage aan Russische oorlogskas' kan worden gestopt © ANP
ARNHEM - Achttien gemeenten uit de regio Arnhem-Nijmegen gaan onderzoeken hoe zij een einde kunnen maken aan de banden met het Russische Gazprom, waar zij gas van afnemen. Dat bedrijf is bovendien gelieerd aan de Russische staat. Samen met de VNG en het Rijk wil de regio kijken hoe zij aan 'deze zeer ongewenste situatie zo snel mogelijk een einde kan maken'.
Het gaat daarbij om het beëindigen van de lopende contracten tot en met 2022 en het voorkomen dat Gazprom bij de nieuwe aanbesteding weer mee kan dingen. De gemeenten willen snel duidelijkheid over de mogelijkheden en denken dat nationale en Europese steun daarbij nodig is. Zij vragen snel handelen van deze overheden, eventueel met noodwetgeving.

'Veroordelen en verafschuwen Russische invasie'

"De gemeenten willen alles op alles zetten om geen financiële bijdrage te leveren aan de Russische oorlogskas." Zij laten weten de Russische invasie van Oekraïne te 'verafschuwen en veroordelen'.
Tot de gemeenten in de regio behoren: Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Lingewaard, Montferland, Mook en Middelaar, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort, Wijchen en Zevenaar.