Gelderland

Lisa maakt film over haar 'foute' overgrootvader in de oorlog: 'Geheim heeft veel leed veroorzaakt'

Lisa Hukker (links) en haar moeder Monique
Lisa Hukker (links) en haar moeder Monique © Omroep Gelderland
RUURLO - Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren alle Duitsers nazi's en iedereen in Nederland zat in het verzet. Dat gevoel kun je krijgen als je sterke verhalen uit oorlogstijd hoort. Want niemand vertelt graag over zijn 'foute' voorouders. Documentairemaakster Lisa Hukker uit Ruurlo kwam erachter dat haar overgrootvader een NSB'er was. Ze maakt er nu haar afstudeerfilm voor de HKU filmacademie over. "Dit geheim heeft veel leed veroorzaakt in onze familie."
Ze kwam erachter toen ze haar moeder vroeg naar haar overgrootvader. "Ze viel stil", vertelt Lisa. "Toen wist ik eigenlijk meteen: dit is een beladen onderwerp. Er werd gewoon niet over gesproken in de familie."
Ze was in eerste instantie niet van plan om er iets mee te doen. "Maar anderhalf jaar geleden ging het toch kriebelen. Ik had eerder ook een verhaal over daklozen gemaakt en dat stond juist heel ver van me af. Dit is juist heel persoonlijk en leek me daarom ook geschikt als afstudeerproject."
Bekijk hier waarom Lisa besloot een documentaire te maken over haar opa:
Lisa's overgrootvader was 'fout' in de oorlog en daar maakte ze een film over

Opa schaamde zich

Haar moeder en vooral haar oma moesten er wel even over nadenken. "Het gaat in dit geval over mijn overgrootvader, de vader van mijn opa. Die heeft er nooit over willen praten. Hij schaamde zich. Mijn opa leeft niet meer en mijn oma voelde de plicht om hem in bescherming te nemen. Maar ik heb uitgelegd hoe ik het wil aanpakken. En inmiddels heb ik ook van haar groen licht."
Hoe diep haar overgrootvader in de NSB zat, weet ze niet. "Maar hij is na de oorlog opgepakt en heeft vastgezeten. En dat gebeurde niet bij mensen die alleen maar lid waren. En van de broers van mijn overgrootvader weten we wel dat ze betrokken waren bij verraad en alle narigheid die daarvan kwam."

Veel NSB'ers in Ruurlo

In de film gaat ze samen met haar moeder op zoek naar het verleden. "Zij en oma hebben zich altijd heel alleen gevoeld met dit geheim. Want niemand praatte erover als je 'foute' voorouders had. Terwijl dat er statistisch gezien veel moeten zijn: 1 op de 3 Nederlanders heeft 'foute' voorouders. Van de omgeving Ruurlo is het bekend dat daar relatief veel NSB'ers zaten. Maar er werd niet over gesproken."

Taboe

Met haar film wil Lisa dat taboe doorbreken. "Zeker nu we op de drempel staan van wat misschien wel de Derde Wereldoorlog zou kunnen worden, is dit een belangrijk verhaal om te vertellen. Want de scheidslijn tussen goed en kwaad is niet zo duidelijk."
Wanneer haar film geslaagd is? "Pfoe, moeilijke vraag. Maar ik denk als mijn familie trots is. Als ik het geheim waar ze zo onder hebben geleden, heb kunnen omzetten in iets positiefs."
Lisa is nog op zoek naar sponsoring voor haar film. Volgend jaar wordt de documentaire uitgezonden bij Omroep Gelderland.