nieuws

Klaas ontdekt het 21 kilometer lange klompenpad door het buitengebied van Hanzestad Elburg

Het 21 kilometer lange Thornspiccerpad.
Het 21 kilometer lange Thornspiccerpad. © Omroep Gelderland
ELBURG - Het waait hard als presentator Klaas Drupsteen begint aan het Thornspiccerpad. Het 21 kilometer lange Klompenpad is een van de langste in onze provincie. De start van die Klompenpad bevindt zich in het historische hart van Hanzestad Elburg. Klaas: "Ik wandel vandaag langs beken, over eeuwenoude kerkepaden, door weilanden en zandverstuivingen. "
Na Elburg te hebben verlaten gaat de route eerst langs het Veluwemeer. Vol tegen de harde wind in. Als je geluk hebt kan je flamingo's spotten bij het Veluwemeer. Onderweg passer je het Ludgerus kijkscherm bij Doornspijk en hier is de groep flamingo's het beste te zien.
Langs het Veluwemeer
Langs het Veluwemeer © Omroep Gelderland
Waarschijnlijk zijn de flamingo's ooit ontsnapt uit dierentuinen en bij particuliere watervogelhouders. Sinds de jaren '70 broeden ze in een kolonie net over de grens in Duitsland bij het Zwillbrocker Venn. Na het broedseizoen trekken de vogels naar Nederland op zoek naar ondiep water waar ze kreeftjes. kleine waterdiertjes, algen en zaden van waterplanten uit het water filteren.
Wanneer je genoeg watervogels hebt gespot, vervolgt het Klompenpad zich richting Thornspiccer oftewel Doornspijk. Na het centrum van Doornspijk te hebben doorkruist verandert het langzaam snel op Park Klarenbeek. De tuin die bij het landhuis hoort is opengesteld voor de Klompenpad wandelaar. In 1919 kwam het landgoed in handen van de familie Volker van Waverveen en deze rijke familie heeft veel geld gestoken in de verfraaiing van het landgoed. Volker van Waverveen maakte destijds plannen voor een heus 'zeekanaal' naar de kust van de toenmalige Zuiderzee. Dat is er nooit gekomen, maar gelukkig kunnen we nog steeds genieten van het prachtige park.
Jac Meter heeft meer dan 80 Klompenpaden gewandeld in zijn leven
Jac Meter heeft meer dan 80 Klompenpaden gewandeld in zijn leven © Omroep Gelderland
Na de prachtige tuinen wisselen de boerenerven elkaar af. Opvallend aan dit pad is het verschil in omgeving. Wanneer je een aantal kilometer later aankomt op de zandverstuiving waan je jezelf even op de savanne. En dat heeft niet alleen met de omgeving te maken. Het Klompenpad loopt langs een mini dierentuin met zebra's en kamelen.
De Haere is een uitgestrekt stuifzandgebied op de Veluwe in bezit van Geldersch Landschap en Kastelen. De Haere vormde vroeger de overgang tussen de onvruchtbare grond van de Veluwe en de akkertjes bij buurtschap Wessinge. Het stuifzand is veroorzaakt door mensenhand. Rond het actieve stuifzand liggen dennenbossen en heide met jeneverbes. De Haere heeft een hoge natuurwaarde met verschillende planten- en diersoorten die op de Rode Lijst staan, waaronder diverse korstmossen en de kleine wolfsklauw. Ook zijn er veel reptielen zoals de zandhagedis.
Mocht je even willen bijkomen dan is dat een paar kilometer verder mogelijk bij Teuten en Leuten. Bij de B&B en theeschenkerij van Brenda kan de innerlijke mens even genieten van zelfgemaakte lekkernijen.
Het pad loopt vervolgens langs boerenerven en Veluws dorpje 't Harde. De wandeling kruist hierna over landgoed Schouwenburg met een prachtig huis want sinds 2010 weer volledig is gerenoveerd.
Landgoed Schouwenburg met bewoonster Fenneken Anneveld-van Wesel
Landgoed Schouwenburg met bewoonster Fenneken Anneveld-van Wesel © Omroep Gelderland
Fenneken en Pim Anneveld - van Wesel hebben landgoed Huis Schouwenburg in 2010 grondig laten restaureren. In de loop der jaren was het pand namelijk zeer verwaarloosd. Dit was vroeger zeker niet het geval want in 1867 werd het gekocht door baron van Sytzema. Het bleef tot 1975 eigendom van deze familie. In haar jonge jaren was freule Jacoba Catharina van Sytzama enige tijd hofdame van prinses Juliana. Dat leidde tot een blijvende vriendschap. Vandaar dat koningin Juliana met enige regelmaat op Schouwenburg kwam logeren. De majesteit recreëerde dan in de ‘damestuin’, links van het buiten.
Het landgoed is in totaal 70 hectare groot een klein deel doorkruis je met het Klompenpad. Fenneken en Pim zijn eigenaar van de grond maar hebben dit opengesteld voor de wandelaars van het Thornspiccerpad.
In de verte is de prachtige Hanzestad Elburg weer in zicht waar ook dit Klompenpad eindigt.
Het bijzondere stratenplan van de vesting Elburg is in 1392 ontworpen door rentmeester Arent thoe Boecop in opdracht van de hertog van Gelre, Willem van Gulik. In ongeveer vier jaar werd Elburg ingrijpend veranderd: van een lintbebouwing tot een met een gracht omgeven rechthoekig ommuurde vestingstad.
Wil je zien hoe Klaas dit Klompenpad heeft ervaren? Kijk hieronder naar de aflevering Klaas op Klompen over het Thornspiccerpad.
Het Thornspiccerpad is een van de langste Klompenpaden.