Gelderse Vallei

'Eerlijk speelveld nodig rond koopzondag in Ede'

Rob van Wonderen pleit voor een eerlijk speelveld.
Rob van Wonderen pleit voor een eerlijk speelveld. © Omroep Gelderland
BENNEKOM - Als het gaat om de koopzondag, moet er een eerlijk speelveld komen tussen Ede Stad en de buitendorpen. Daarvoor pleit de Stichting Ondernemersfonds Bennekom (SOB). Na de verkiezingen van 2018 werd de koopzondag ingevoerd in Ede Stad, maar in de buitendorpen bleef de zondagsrust gehandhaafd.
“Wij willen graag de mogelijkheid hebben om ook op zondag open te gaan”, zegt SOB-voorzitter Rob van Wonderen. “Het gaat met name over de supermarkten, want die zien dat op zondag veel van hun vaste klanten boodschappen doen in Ede Stad en Wageningen.”
Het wel of niet invoeren van de koopzondag is een beladen onderwerp in de gemeente. Van Wonderen, die zelf een schoenenwinkel heeft, wil benadrukken dat hij als voorzitter van de SOB puur een spreekbuis is namens de supermarkten. “De rest van de ondernemers staat het natuurlijk vrij om op zondag open te zijn, maar ik denk niet dat dat een heel groot gevolg zal krijgen. Wij zullen ook niet promoten om een zondagsopening te doen in Bennekom. Het gaat ons echt alleen om de supermarkten.”

Zondag rustdag

Op straat zijn de meningen verdeeld. Eline Vroegop woont al zo'n 14 jaar met veel plezier in Bennekom. Als het aan haar ligt, is de zondagsrust definitief een blijvertje: “Vanuit mijn christelijke geloof ben ik principieel tegen de koopzondag. De zondag is een rustdag en dat houdt in dat wij niet werken op zondag, maar dat er ook geen mensen voor mij hoeven te werken op zondag. En als de supermarkt of een andere winkel open is op zondag dan doen ze dat wel en ontneem ik hen de rustdag. Dan heb ik nog wel zelf de keuze om niet te gaan. Maar de rustdag is er voor iedereen, dus ook voor de mensen die moeten werken.”
Winkels mogen in de gehele gemeente Ede geopend zijn van maandag tot en met zaterdag van 06.00 uur tot 22.00 uur, met uitzondering van bepaalde feest- en herdenkingsdagen. En in Ede Stad op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.
Vroegop krijgt als tegenstander bijval van Rijk Munniks, die Bennekom al 48 jaar kent zonder koopzondag. “Dat wil ik graag zo houden. De winkels zijn hier vaak tot 22.00 uur open, dus we hebben ruim de gelegenheid om onze boodschappen te doen. En de zondag is hier echt een rustige dag. Mensen gaan wandelingen maken en we zitten niet verlegen om extra verkeersstromen in het dorp.”

'Ik wil het wel graag'

Maar Peter de Visser denkt daar heel anders over. Hij ziet graag dat de Bennekom het voorbeeld volgt van de aangrenzende steden. “Wageningen en Ede Stad hebben de zondagsopening en ik vind dat de Bennekomse winkeliers daar ook recht op hebben. De tegenstanders zijn niet verplicht om boodschappen op zondag te doen. Het is voor iedereen vrij en ik wil het wel graag.”
Mocht de koopzondag in de buitendorpen van Ede niet worden ingevoerd, dan heeft Van Wonderen een alternatief. “Dan moet iedereen in de gemeente Ede op zondag dicht. Dan is het eerlijk en voor iedereen hetzelfde. Nu heb je een speelveld gecreëerd waar een bepaalde oneerlijkheid inzit. En dat willen we niet.”
Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over deze onderwerpen in de gemeente denkt? Kijk dan om 20.00 uur naar het lokale verkiezingsdebat van Ede, uitgezonden door XON. Meer informatie over het debat vind je op de pagina van GLD Stemt.
Zie ook: GLD Stemt