Noord-Veluwe

Garderen wacht al vier jaar op oplossing voor vrachtwagenprobleem

Er is in vier jaar weinig gebeurd aan de vrachtwagenoverlast in Garderen.
Er is in vier jaar weinig gebeurd aan de vrachtwagenoverlast in Garderen. © Omroep Gelderland
GARDEREN - Het Veluwse dorp Garderen wordt al jaren overspoeld met vrachtverkeer dat er niet hoeft te zijn. De gemeente Barneveld beloofde deze bestuursperiode iets aan de overlast te doen, maar er is nog weinig concreets gebeurd. "Dat we dat jammer vinden, is nog zacht uitgedrukt. Wij wachten al vier jaar op veiligheid. Dat kan gewoon niet", zegt Ton van Krevel, de voorzitter van Plaatselijk Belang, duidelijk.
Met een zucht wijst Ton van Krevel de zoveelste vrachtwagen aan die door het dorp rijdt. "Die komt uit Putten en hoeft hier helemaal niet te zijn, want je kunt heel gemakkelijk omrijden. Door het dorp rijdt gewoon leuk", zegt hij stellig. De voorzitter is niet per se tegen vrachtverkeer. "Wél tegen vrachtverkeer dat hier niks te zoeken heeft. We worden erdoor overspoelt, het zijn er soms meer dan tweehonderd per dag."
De vrachtwagens leveren gevaarlijke situaties op. De wagens passen nauwelijks door smalle straatjes en als ze tegelijk bij een kruispunt aankomen, loopt het verkeer vast, met alle gevolgen van dien. Van Krevel: "Het gaat soms bijna mis. Je moet er niet aan denken dat er Garderenen of één van onze gasten, Garderen is een zeer toeristisch dorp, overreden worden."
Bekijk hoe de situatie eruit ziet:
In Garderen is men vrachtwagenoverlast zat.

'Triest'

De gemeente Barneveld beloofde aan het begin van deze bestuursperiode wat te doen om de overlast te beperken. "Er liggen twee rapporten bij de gemeenten en in allebei die onderzoeken staat dat de veiligheid in het geding is, maar eigenlijk is er vrij weinig gebeurd. Dat vind ik een heel trieste constatering", zegt Van Krevel.
De oplossing voor het probleem is simpel. "Garderen mag alleen nog maar bereikbaar zijn voor vrachtverkeer dat hier hoeft te zijn. Onze winkels en horeca moeten zonder problemen bevoorraad kunnen worden, de rest van de vrachtwagens heeft hier helemaal niks te zoeken. Punt."

Gesprekken

Toch is het niet alleen de gemeente Barneveld die een rol in dit verhaal speelt. De provincie Gelderland heeft als eigenaar van de weg ook een vinger in de pap. "Het heeft lang geduurd voordat de gemeente ons aan de provincie koppelde", vertelt Van Krevel. "Maar daar lijkt nu toch eigenlijk beweging te zitten. Misschien is het verkiezingstijd", grapt hij. "We hebben inmiddels eerste gesprekken gevoerd. Hopelijk wordt er nu dan eindelijk wat aan de overlast gedaan."
Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. In Barneveld verzorgt A1 Media zelf een gemeenteraadsdebat. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over deze onderwerpen in de gemeente denkt? Kijk dan vanaf 19.30 uur naar het gemeenteraadsdebat van Barneveld, uitgezonden door A1 Media.
Zie ook: GLD Stemt