Gelderland

1800 euro voor te hard rijden, bellen én een verlopen rijbewijs: deze torenhoge boetes kregen jullie

Boa's schrijven een boete uit bij een verkeerd geparkeerde auto.
Boa's schrijven een boete uit bij een verkeerd geparkeerde auto. © ANP, ter illustratie
ARNHEM - De tarieven voor verschillende verkeersboetes gingen dinsdag omhoog. Je telefoon gebruiken achter het stuur kost nu bijvoorbeeld geen 250 euro meer, maar liefst 350 euro. En rijd je onnodig links, dan kost je dat voortaan 220 euro in plaats van 150 euro. Het nieuws maakt veel los, zo blijkt uit de honderden ervaringen die Omroep Gelderland ontving.
Marco Driessen uit Zutphen maakte het ooit erg bont op de motor. Hij reed 73 kilometer per uur te hard en werd geflitst. Dat leverde hem een bekeuring op van 986 euro. "Gelukkig werd ik niet staande gehouden", zegt Marco, die in dat geval zijn rijbewijs had mogen inleveren.

Te hard, met telefoon, zonder rijbewijs

Marco kon dus een fiks bedrag aftikken, maar Rinus de Wit uit Opheusden moest nog dieper in de buidel tasten. "Meer dan 1.800 euro betaald omdat mijn rijbewijs was verlopen", laat hij weten. Hij reed te hard en was aan het bellen, dus liep de boete fors op.
De boetes van Marco en Rinus leggen het echter af tegen die van Corné Lips. Hij begaf zich naar eigen zeggen met zijn vrachtwagen op een plek in de binnenstad van Utrecht, waar hij niet mocht komen. Dat resulteerde in een bekeuring van liefst 2.300 euro. "Maar het moest van de baas, dus ik heb zelf niets betaald", roept hij in herinnering.
Er is natuurlijk altijd een baas boven baas - al is dat in dit geval geen fijne titel om te dragen. Wijnand Bleumink uit Borculo woonde in het verleden in Zweden en beging daar een snelheidsovertreding. De boetes in Zweden worden echter berekend op basis van je jaarinkomen, naar draagkracht. Dat wordt vervolgens omgezet naar hoeveel geld iemand per dag verdient: dagsböter, vrij vertaald: dagboetes. Wijnand moest liefst 7.000 euro betalen. "Dat helpt, daarna let je echt wel op", aldus Wijnand.

Duur plasje

Hoge nood leverde Paulien Jasper-Visser ooit een bekeuring op. "Ik pakte een stukje vluchtstrook van nog geen 100 meter, terwijl er al een uur stilstaande file was. Ik stond daar al zó lang", vertelt ze. "Ik ging er met een slakkengangetje af bij het tankstation, want ik pieste zowat in m'n broek." Paulien werd echter gesnapt en moest 144 euro neerleggen voor de volle blaas.
Door rood rijden is een vergrijp waar meerdere van onze bezoekers mee te maken hebben gehad. Natascha Peters-Neijenhuis, Gerdien Kruisselbrink, Ton Jansen, Urfali Neri en Yvonne van de Zanden kunnen er allemaal over meepraten en mochten tussen de 200 en 220 euro - afhankelijk van de periode waarin ze hun overtreding begingen - overmaken.
De nieuwe tarieven gingen per 1 maart in, waar dat voorheen altijd per 1 januari gebeurde. Niet alle boetes zijn verhoogd: te hard rijden op de snelweg is, bij de eerste 10 km/u boven de maximumsnelheid, juist 15 procent in prijs verlaagd. Een totaaloverzicht van alle boetes per 1 maart 2022 vind je terug in de boetebase van het Openbaar Ministerie.
Helga Vervoorn uit Hellouw kreeg, sinds ze bijna dertig jaar geleden haar rijbewijs haalde, slechts twee boetes. Dat waren wel meteen twee stevige. "Twee keer over een doorgetrokken streep, ze reden in een niet-herkenbare auto achter me", verzucht Helga. "500 euro boete in totaal."

Nog nóóit bekeurd

Margriet Kamphorst laat trots weten dat ze in de 25 jaar dat ze nu rijdt, nog nooit een bekeuring op de mat heeft gekregen. "Als ik er ooit één krijg, lijst ik 'm in", zegt ze. Ook Neeltje van Doezum wacht nog op de eerste bekeuring, sinds ze in 1989 de weg op mocht. "En toch rijd ik altijd wat te hard", zegt ze.
Bij Gert Kaijser uit Harderwijk is er ook wel eens een brief van het CJIB binnengekomen. Gert heeft echter geen idee of dat hoge boetes waren of bescheiden bedragen. "Ik stuur ze altijd retour afzender", zegt hij met een knipoog.