Achterhoek

Benzineprijs nóg hoger: alleen hier kun je voor onder de 2 euro terecht

In Doetinchem betaal je nog net geen 2 euro per liter euro 95.
In Doetinchem betaal je nog net geen 2 euro per liter euro 95. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - De benzineprijzen zijn woensdag flink gestegen. De gemiddelde adviesprijs voor een liter euro 95 ging met 2,8 cent omhoog, meldt UnitedConsumers. In onze provincie kun je inmiddels bijna nergens meer voor onder de 2 euro per liter tanken.
UnitedConsumers houdt dagelijks de adviesprijzen van vijf grote oliemaatschappijen in de gaten om de gemiddelde adviesprijs te bepalen. En die staat woensdag op 2,265 euro voor een liter benzine. Een liter diesel is 1,8 cent duurder geworden en kost 1,935 euro. De brandstofprijzen stonden al op recordhoogte, maar door de oorlog in Oekraïne stijgen ze nog verder.

Grens bijna overal geslecht

De adviesprijs hoef je doorgaans niet te betalen als je gaat tanken, hoogstens langs de snelweg. Langs andere wegen worden kortingen gegeven, maar ook daar is het nauwelijks mogelijk om benzine te vinden die minder dan 2 euro per liter kost.
Bij de bekende goedkope tankstations in onze provincie, van onder meer Tango en Tinq, betaal je inmiddels overal meer dan 2 euro. Ook bij Goris Brandstoffen in Wehl, traditioneel één van de goedkoopste stations, is de grens van 2 euro woensdag geslecht.

'Goedkoop' tanken in Doetinchem en De Heurne

Zover bekend zijn er nog twee tankstations waar je nog net geen 2 euro per liter hoeft te betalen. Zo betaal je bij het tankstation van Gerrit Heinen in De Heurne woensdag nog 1,999 euro. "Het ziet ernaar uit dat het de laatste dag is", aldus de eigenaar.
Bij Fieten Olie in Doetinchem ligt de prijs woensdag nog net iets lager: 1,989 euro. Volgens Richard Fieten, eigenaar van zo'n vijftig tankstations in ons land, is het nog zijn enige locatie waar je zo ‘goedkoop’ kunt tanken. "We proberen altijd en overal de scherpste prijs te bieden. Op plekken waar meer concurrentie is, liggen de prijzen nog wat lager." In Doetinchem zijn meerdere tankstations te vinden waar je 2,009 euro moet betalen.
Benzineprijs nóg hoger: alleen hier kun je voor onder de 2 euro terecht
De hoge prijzen betekenen niet dat er minder wordt getankt, zegt Fieten. Integendeel. "Sinds vorige week woensdag wordt er veel meer getankt. Mensen zijn echt aan het hamsteren. Op donderdag draaiden we op de meeste stations de helft meer omzet dan normaal."
Mensen letten goed op waar ze goedkoop kunnen tanken
Het is zeker niet zo dat mensen vanwege de hoge prijzen de tank nog maar voor de helft vullen, ziet pompeigenaar Theo Wenting. "Ze verwachten een verdere stijging, dus ze gooien de tank nu juist vol. We zien ze hier zelfs weleens met een jerrycan. Mensen letten goed op waar ze goedkoop kunnen tanken."
En dan zijn er natuurlijk de mensen die uitwijken naar Duitsland. "Maar dat is 15 kilometer heen en 15 kilometer terug. Dat kost je al gauw 3 liter, dus 6 euro. En je bent er ook nog tijd aan kwijt. Dan moet je heel wat tanken om dat eruit te halen."
Luister naar een reportage van verslaggever Vera Eisink vanuit Doetinchem:
Zie je nog een tankstation waar je voor minder dan 2 euro kunt tanken? Maak een foto en laat het ons weten via WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!