Stedendriehoek

Industrie versus inwoners: zo wil de lokale politiek Eerbeek leefbaar houden

In Brummen doen zes partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.
In Brummen doen zes partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. © Omroep Gelderland
EERBEEK - De provincie Gelderland is in Eerbeek bezig met een 10-jarenplan om een betere balans tussen de papierindustrie en inwoners te realiseren. Maar er ligt ondertussen ook een taak voor de gemeente om de leefbaarheid in het dorp te vergroten.
Bekijk hier wat de politieke partijen van plan zijn. De tekst gaat daaronder verder.
Industrie versus inwoners: politici over plannen in Eerbeek

Betere luchtkwaliteit

"De luchtkwaliteit is hier niet al te best, er is overlast van vrachtverkeer en de geur hebben sommige wijken veel last van", zegt Gertie Sloetjes van GroenLinks. Haar partij ziet een oplossing in meer groen in het dorp. "We moeten naar een betere luchtkwaliteit. Die is hier veel slechter dan gemiddeld in Nederland. En daar kan groen heel veel aan doen."
De Eerbeekse beek die door het dorp slingert moet volgens van de PvdA meer aandacht krijgen. "De PvdA kijk daarnaast heel erg naar de toegankelijkheid voor mensen die bijvoorbeeld slechtziend zijn, of minder goed ter been. Iedereen moet gebruik kunnen maken van de fysieke leefomgeving. Daar ontbreekt het nu aan", zegt lijsttrekker Margo van Enck-Hulleman.

'Maak een papiercentrum'

Het CDA wil het dorp aantrekkelijker maken voor toeristen: "Zodat mensen hier graag overnachten. Wandelpaden ontwikkelen en het MKB en de horeca mogelijkheden geven", zegt lijsttrekker Dity Zuidwijk. Ook de PvdA vindt dat het centrum meer aandacht moet krijgen. "In de eerste plaats voor onze inwoners. Daarnaast voor de recreatieve sector, waar heel veel mensen hier hun brood mee verdienen."
Lokaal Belang vindt dat Eerbeek een papiercentrum moet krijgen. "Naast het papiermuseum in Loenen moeten we hier een centrum hebben dat alle aspecten over papier laat zien', zegt lijsttrekker Luuk Tuiten. Ook wil zijn partij het Elis Ligtleeplein rondom het oude treinstation opwaarderen. "Om daar meer levendigheid te krijgen, met horeca, zodat het meer aansluit op het centrum."

Nieuwe route naar papierfabriek

Bij de bouw van een logistiek centrum in het dorp, een grote wens van de industrie, zet GroenLinks vraagtekens. "Wij vragen ons echt af of dit nodig is, en of het iets oplost." GroenLinks is ook niet gelukkig met het plan van de provincie om een nieuwe weg aan te leggen richting de fabriek Folding Boxboard. "Er gaat daar veel groen verloren en er is in dat deel van Eerbeek al niet zoveel groen."
Voor de inwoners van Het Haagje, waar de nieuwe weg vlakbij komt te liggen, wil het CDA kijken hoe het groen dat moet verdwijnen elders gecompenseerd kan worden. "Wat we kunnen doen is kijken met inwoners: wat kan er nou qua groen terugkomen, niet alleen op de plek van het Haagje, maar in de hele wijk."
De VVD vindt het van belang om te kijken hoe inwoners zo min mogelijk overlast krijgen van de nieuwe provinciale weg naar Folding Boxboard. "We vinden het van belang dat er goede voorzieningen worden gemaakt in overleg met bewoners die straks grenzen aan deze ontsluiting. Bijvoorbeeld een wal, of een geluidswand", zegt lijsttrekker Peter-Paul Steinweg.

In gesprek gaan

Lokaal Belang wil vooral in gesprek blijven met inwoners over de veranderingen in het papierdorp. "Mensen betrekken bij hoe we de plannen gaan uitwerken, wie dat ook doet, provincie of de gemeente. Je zult overigens nooit een plan krijgen wat voor iedereen mooi is."
Over de frictie tussen de papierindustrie en inwoners wil ook D66 vooral in gesprek met inwoners. "En dan ons niet alleen beperken tot de mensen die zich makkelijk uitspreken, maar dat we juist op zoek gaan naar de mensen die wat stiller zijn, om die er ook bij te betrekken", zegt lijsttrekker Rolf Schinkel.

Sneller bouwen

Alle partijen zijn het erover eens dat er gebouwd moet worden in Eerbeek. Maar waar, dat is met geur- en geluidszones van de papierfabrieken een grote puzzel. De VVD vindt dat er haast moet worden gemaakt. "Wij denken dat de gemeente met heel veel snelheid nieuwe woningbouwlocaties moet aanwijzen", zegt Steinweg.
DD6 wil bewonersinitiatieven meer kansen geven, om zo snel mogelijk de 900 huizen die de gemeente Brummen mag bouwen, te realiseren. "Er zijn allerlei initiatieven in de gemeente van mensen die ruimte zoeken om te gaan bouwen. Wij denken dat dát heel belangrijk is om aan dat volume van 900 huizen te komen."
Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. In Brummen houdt Dorpsraad Brummen woensdagavond om 19.30 een debat in Plein 5. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over deze onderwerpen in de gemeente denkt? Kom dan naar het gemeenteraadsdebat in Plein 5.
Mediapartner RTV 794 zond eerder een debat uit vanuit Brummen.