Rijk van Nijmegen

Heumense politiek wil meer inspraak van inwoners

Vier Heumense lijsstrekkers in debat met elkaar.
Vier Heumense lijsstrekkers in debat met elkaar. © Omroep Gelderland
MALDEN - Meerdere politieke partijen in Heumen willen de figuurlijke drempel verlagen voor burgers om inspraak te geven in gemeentelijke besluiten. Dat bleek dinsdagmiddag tijdens het gemeenteraadsdebat van Omroep Gelderland, in samenwerking met GL8.
De gemeente staat voor een aantal opgaves die flink impact kunnen hebben op de inwoners. Zo moeten er onder andere veel woningen gebouwd worden, maar waar en op welke manier is nog een flink punt van discussie. Om mogelijke pijnpunten van Heumenaren eerder aan het licht te krijgen moet de gemeente volgens de VVD, D66, GroenLinks en Kiezersclub burgers eerder betrekken.
Edwin Claassen van de VVD haalde aan dat zijn partij in de afgelopen raadsperiode heeft ingezet op verbetering van participatie, maar dat corona roet in het eten gooide. Daardoor waren bijeenkomsten moeilijk te organiseren. Bernadette Smelik stelde dat de communicatie van de gemeente in helderheid kan bevorderen. Matthijs Glastra zag dat de meeste winst te behalen valt in het eerder betrekken van de inwoner.

Frictie

De drie keerden zich tijdens het debat, ook op het thema wonen, veelvuldig tegen Jacky van Eldijk van Kiezersclub. Hoewel hij het met hen eens was dat de participatie moest verbeteren, vond hij weinig medestanders aan zijn zijde omtrent zijn aanpak. Dat kon mede komen doordat hij geen concrete verbetering wist te noemen.
Dat betekent dat de inwoners van Heumen genoeg te overwegen hebben voor hun keuze op 16 maart, omdat de prioriteiten van de partijen lang niet eensgezind zijn.
Het debat nog eens terugkijken? Dat kan hier.