Rijk van Nijmegen

'Je wordt er helemaal gek van', duidelijke regels voor laagfrequent geluid ontbreken

Vrachtwagens met zand rijden de komende 16 jaar af en aan
Vrachtwagens met zand rijden de komende 16 jaar af en aan © Omroep Gelderland
BEUNINGEN - In Nederland zijn geen duidelijke richtlijnen rondom laagfrequent geluid. Dat zegt milieudeskundige Cor Coenrady uit Elst in reactie op de wanhoopskreet van Nijmegenaren die lijden onder zandwinning, net over de gemeentegrens in Beuningen.
“Meestal wordt de zogenoemde Vercammen-curve gehanteerd, zoals ook bij de besluitvorming van de Zandwinning in Beuningen is geschied. De Duitse DIN-curve is echter veel strenger”, legt Coenrady uit in reactie op berichtgeving van Omroep Gelderland. Omwonenden van de grote zandwinlocatie deden uit pure wanhoop hun verhaal.
Cor Coenrady
Cor Coenrady © Omroep Gelderland
Het verschil tussen de richtlijnen voor de beoordeling van de aanvaardbaarheid van laagfrequent geluid, de Vercammen-curve en de DIN-curve, zit in de drempels die worden gehanteerd.
De Vercammen-curve voorkomt dat meer dan 3 tot 10 procent van de bevolking lijdt door de gevolgen van laagfrequent geluid. De DIN-curve daarentegen hanteert een niveau van 0 procent, zodat geen hinder ontstaat door laagfrequent geluid.

'Ik sta te trillen op mijn benen'

Nijmegenaren zeggen dat ze gek worden van het geluid dat wordt geproduceerd bij de zandwinning in Beuningen. Het gaat om geluid dat je vooral voelt en waar mensen ziek van worden. Zo vertelde Monique Jansen dat ze tijdens het interview al stond te trillen op haar benen en dat ze "Als het echt heel erg is" niet eens meer zoiets simpels kan doen als de was opvouwen.
Kijk hier naar het verhaal van de wanhopige omwonenden van de zandwinning in Beuningen:
Omwonenden worden gek van geluid bij zandwinning: 'Ik sta te trillen op mijn benen'

Negatieve effect op mensen vaak erg groot

Volgens Coenrady hadden de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) en gemeente Beuningen de stengere Duitse DIN-curve mee moeten nemen in hun besluit op de vergunning.
En als dat niet is gebeurd moet dat in elk geval nu aan de orde komen, meent de milieudeskundige met een veertigjarige staat van dienst. Coenrady werd onlangs de laan uitgestuurd door de provincie, waar hij zich ontfermde over onder meer de vervuilende bedrijven in Nijmegen-West.
Volgens de milieudeskundige zelf is hij ontslagen vanwege zijn kritische houding, volgens de provincie vanwege het schenden van zijn geheimhoudingsclausule.
Vorig jaar al drong de Nijmeegse wethouder Jan Wijnia bij zijn collega-wethouder Piet de Klein uit Beuningen aan op actie. Wijnia krijgt in reactie op de berichtgeving van Omroep Gelderland bijval van GroenLinks-raadslid Joep Bos-Coenraad. "De normen voor laagfrequent geluid die industrie mag uitstoten zijn vaak veel te laag, terwijl het negatieve effect op het welzijn van mensen vaak erg groot is."
Je wordt er helemaal gek van
milieudeskundige Cor Coenrady

Geluid gaat ongedempt dwars door de gevel

Laagfrequent geluid (LFG) is een karakteristiek probleem bij zandwininstallaties, stelt Coenrady. En heel complex. LFG (frequentie < 100 Hz) wordt niet gedempt door de gevel of het vensterraam van een woning.
“De gevel en het vensterraam trillen gewoon mee en geven het geluid ongedempt weer in de woning. Je wordt er helemaal gek van”, aldus de milieudeskundige uit Elst. Hij geeft daarmee nog maar eens aan dat de Nijmegenaren die de wanhoop nu nabij zijn zich helemaal niet aanstellen.
Zandwinning Beuningse Plas is één van de 40 grote bedrijfsdossiers, in de inventarisatie Luchtemissies Nijmegen-West. De zandwinning zorgt namelijk niet alleen voor geluidsoverlast, maar ook voor fijnstof.

Complex

In de inventarisatie is een emissie berekend van 3.340 kg/jaar. Die uitstoot van fijn stof, NOx en roet komt van de enorme hoeveelheid vrachtwagens die heen en weer rijden van de zandwinplaats richting de laad- en loskade aan het Maas-Waal Kanaal.
Volgens de milieudeskundige uit Elst zijn de ODRN en de gemeente Beuningen nu aan zet. Hij wijst er vanuit zijn expertise nog maar eens op hoe enorm complex en omvangrijk het dossier Nijmegen West-Weurt wel niet is. Daar vallen bijvoorbeeld ook de problemen met asfaltcentrale APN onder. “De vraag is of bestuurders, politici en het management van de gemeentes en de ODRN dit wel snappen.”