Rijk van Nijmegen

Wandelt er een wolf in je straat? Dit is waarom je niet bang hoeft te zijn

De wolf rent weg van hoek de Dorpsstraat/Looistraat in Heumen.
De wolf rent weg van hoek de Dorpsstraat/Looistraat in Heumen. © Ton Wagemakers
HEUMEN - Opeens was-ie daar, zondagochtend in Heumen: een zwervende wolf. Het dier werd gespot in de wijk en liet er zelfs een drol achter, hoogstwaarschijnlijk eentje van pure schrik. Angst dat het dier zich nu vaker in de bewoonde wereld zal vertonen lijkt niet nodig.
De provincie heeft nu enkele jaren te maken met de wolf. Op de Veluwe hebben zich er een aantal gevestigd en daarnaast zijn er nog zwervende wolven. Het exemplaar dat zondag opdook in Heumen is er eentje van die laatste categorie.
Zo liep de wolf afgelopen weekend door Heumen:
Dit moet je zien: wolf rent op klaarlichte dag door dorp
Vooropgesteld: de kans dát je een wolf tegenkomt is extreem klein. Hoewel hun aantal de laatste jaren toeneemt, mijdt de wolf drukke gebieden. Het dier is heel bang voor mensen, legde Leo Linnartz van natuurorganisatie ARK Natuurontwikkeling eerder al uit.

Wanneer een wolf wél gevaar vormt

In vier situaties kan een wolf gevaarlijk zijn, schreef John D.C. Linnell in een reusachtig onderzoek dat hij begin deze eeuw publiceerde. Bij hondsdolheid, provocatie, een gebrek aan prooien en bij verlies van angst voor mensen kan een confrontatie met het dier gevaarlijk worden. Zover is het voorlopig nog niet.
In de jaren dat de wolf nu in de provincie leeft, of erdoorheen wandelt, is er niet één melding geweest van een aanval op mensen. Geen beet, geen verwonding, geen agressieve benadering. Dat onderstreept de bewering van de deskundigen dat de wolf de confrontatie met mensen het liefst vermijdt.

Gestreste wolf in Heumen

De zwervende wolf die zondag zomaar door Heumen liep, was waarschijnlijk totaal verdwaald. Wolvendeskundige Maurice la Haye van De Zoogdiervereniging zegt dat het dier er niets te zoeken had en dat de kans groot is, dat de wolf er zwaar gestrest rondliep. "Het is een mensenschuw dier, hij mijdt mensen het liefst en heeft ook een héél ander zicht op de wereld dan jij en ik."
"Hij is ongeveer een halve meter hoog, hè?", roept La Haye in herinnering. Wanneer hij een stuk water is overgezwommen en bij een dijk komt, heeft hij geen idee wat zich daarachter bevindt. Dat weet hij allemaal niet. Als hij dan in bewoond gebied terechtkomt en mensen ziet, schrikt hij zich rot."

Wat als...?

Maar toch, stél nu dat de wolf weer opduikt in Heumen of ergens anders, waar doe je dan goed aan? "Sta stil en kijk wat er gebeurt", raadt La Haye aan. "Geef hem vooral de ruimte om te passeren. Als je je veiliger voelt achter een tuinhekje, ga daar dan zeker achter staan."
Angst voor een confrontatie hoeven mensen niet te hebben, benadrukt de wolvendeskundige. "Ja, het is een roofdier met scherpe tanden. En als je hem in een hoek drijft, kan hij gevaarlijk zijn. Maar de getemde hond van de buren is doorgaans gevaarlijker en onberekenbaarder dan de wilde wolf. Als je bij wijze van spreken met je kind naast je naar de brievenbus loopt en er een Dobermann Pinscher op je af komt lopen, zou je tien keer zo bang moeten zijn als voor een wolf."
La Haye wil de problemen die de wolf met zich meebrengt niet bagatelliseren. "De zwervende wolf veroorzaakt problemen. Die heeft honger en pakt een schaap, omdat-ie niet weet hoe-ie anders aan eten komt. Het beschermen van vee is uitdagend en moeilijk en ik begrijp die frustraties", aldus La Haye.
"Maar mensen zijn op geen enkele manier een prooi in de ogen van een wolf. Het liefst blijft hij zo ver mogelijk bij je vandaan."