Stedendriehoek

Zutphen onderzoekt 'intimiderend gedrag' wethouder

Wethouder Laura Werger voor het stadhuis in Zutphen.
Wethouder Laura Werger voor het stadhuis in Zutphen. © Omroep Gelderland.
ZUTPHEN - Meerdere ambtenaren van de gemeente Zutphen hebben melding gedaan van mogelijk grensoverschrijdend gedrag van wethouder Laura Werger. "Het gaat om signalen van mogelijk grensoverschrijdend gedrag vanuit een machtspositie, intimidatie met name", zegt gemeentesecretaris Monique Stouten.
Een maand geleden kreeg de gemeente het eerste signaal van mogelijk grensoverschrijdend gedrag van de wethouder. Hoeveel ambtenaren er sindsdien naar voren zijn gekomen, wil gemeentesecretaris Stouten niet zeggen, behalve dat het er 'meerdere' zijn.

'Mij niet bekend waar het om gaat'

Wethouder Laura Werger, ook lijsttrekker voor de VVD bij de aanstaande verkiezingen, laat weten geen idee te hebben waar de signalen over gaan. “Het is mij echt niet bekend. Er komt een onderzoek en daar werk ik aan mee", zegt de Zutphense erover. De wethouder zegt te hebben gevraagd wat de signalen precies inhouden, maar krijgt daar naar eigen zeggen geen duidelijk antwoord op.
Ze is ook nog maar kort op de hoogte van de signalen. Gemeentesecretaris Stouten koos ervoor om na de eerste melding, een maand geleden, eerst zelf de zaak te onderzoeken. "Deze signalen vond ik dermate ernstig dat ik dat heel zorgvuldig wilde doen. Als eerste ga je dan het gesprek aan. Ik heb vervolgens in kaart gebracht hoe we dit goed kunnen aanpakken."

Wethouder pas later ingelicht

Wethouder Werger werd in eerste instantie niet ingelicht. "Zo ver was ik nog niet", zegt Stouten. Toen de gemeentesecretaris vorige week vragen kreeg van de pers over de kwestie, ging ze samen met burgemeester Annemieke Vermeulen alsnog met de wethouder in gesprek.
Op de vraag of de wethouder ooit eerder is aangesproken op grensoverschrijdend gedrag wil Stouten geen antwoord geven. "Je mag er vanuit gaan dat als er meldingen binnenkomen, dat wij dan feedback geven."

'Feiten moeten op tafel komen'

Stouten zegt de signalen uit de organisatie uiterst serieus te nemen. "Hoe deze collega's zich voelen, raakt me echt. We willen een veilige werkomgeving en met respect met elkaar omgaan. Het gaat erom dat voor alle betrokkenen, ook voor de wethouder, dat alle feiten op tafel komen. Ik denk dat het verstandig is als we een extern onderzoek laten doen." Zo'n onderzoek moet antwoord geven op de vraag of er daadwerkelijk sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag door de wethouder.
Op het gemeentehuis merkt Stouten dat de kwestie leeft. "Mensen hebben vooral behoefte om te weten wat er speelt. We proberen ze zo goed mogelijk op de hoogte te houden." Ze vindt het goed dat medewerkers zich hebben uitgesproken. "Dat mensen zich melden is goed, dan kun je er iets mee doen."