Achterhoek / Arnhem en omstreken

Oekraïense vlaggen vliegen de deur uit: 'Als ik er honderden had, verkocht ik ze allemaal'

De vraag naar de Oekraïense vlag is enorm toegenomen, de laatste dagen.
De vraag naar de Oekraïense vlag is enorm toegenomen, de laatste dagen. © ANP
GIESBEEK - Wil je als gemeente, bedrijf of particulier deze dagen een Oekraïense vlag in huis halen, dan moet je goed zoeken. Vlaggenhandels in onze provincie vliegen door hun voorraad heen.
Sinds Rusland vorige week Oekraïne binnenviel, is de vraag naar de blauw-gele vlaggen gigantisch. Gemeenten willen ze fier laten wapperen als steunbetuiging, bedrijven sympathiseren met het land en veel burgers willen ook een blijk van steun laten zien. En dat merken de verkopers. "Het is gewoon onwerkelijk", zegt Erik van 't Wout. Hij is eigenaar van De Gelderse Vlaggenhandel in Giesbeek en verkocht de laatste dagen talloze Oekraïense vlaggen.

Honderd keer zo veel

"Ik kan de meeste mensen die er eentje willen gelukkig nog helpen", zegt Van 't Wout, die goed contact heeft met een confectieatelier en dus extra exemplaren kan laten maken. "Maar het is hier echt ontploft. Hoeveel meer ik er nu verkoop? Misschien wel honderd keer zo veel, echt", zegt hij.
Normaliter verkoopt Van 't Wout vooral Nederlandse, Amerikaanse, Belgische en EU-vlaggen. "Maar de Oekraïense vlag? Ik zeg het eerlijk, ik kan me niet herinneren dat ik die ooit eerder verkocht heb. En ik heb dit bedrijf al 35 jaar", zegt de ondernemer, voor wie deze dinsdagochtend wat dat betreft exemplarisch is. "Twee uur nadat mijn werkdag vandaag begon had ik er al zes verkocht."
Er is denk ik geen vlaggenfabriek meer die nog Oekraïense vlaggen heeft liggen
Gerwin Vink van Bos Vlaggen
Gerwin Vink van Bos Vlaggen in Apeldoorn ervaart hetzelfde. "Als ik honderden Oekraïense vlaggen op voorraad had liggen, had ik er al honderden verkocht", zegt hij. Normaal verkoopt hij er misschien een handvol in een jaar, maar nu wordt hij platgebeld met de vraag of hij nog een Oekraïense vlag heeft liggen.
"Er is denk ik geen vlaggenfabriek meer die nog Oekraïense vlaggen heeft liggen", aldus Vink. "We proberen onze voorraad aan te vullen, maar ja, dat gaat niet zo makkelijk. Niemand had ook deze omvang verwacht. Bedrijven, gemeenten, particulieren, Oekraïners die hier in Nederland wonen: iedereen wil er eentje."

Extra bestellingen in Italië

Bij de Algemene Vlaggenhandel Nederland aan de Leemansweg in Arnhem is het niet anders. "Er loopt hier nét iemand de deur uit die namens een bedrijf een Oekraïense vlag kwam kopen", zegt Doris van den Top. "Bij ons is de vraag sinds gisteren enorm toegenomen. Voorheen verkochten we de Oekraïense vlag heel af en toe, maar nu vijf à tien keer per dag", zegt ze.
Vorige week nog deed de gemeente Arnhem een spoedbestelling voor een blauw-gele vlag. De zaak bracht direct een exemplaar langs en dat werd acuut gehesen. De onderneming laat zijn vlaggen vervaardigen in Italië. Van den Top heeft daar met spoed extra Oekraïense vlaggen besteld.
"Normaalgesproken zijn de Nederlandse vlag en de Airborne-vlag bij ons het populairst van alle vlaggen", zegt ze. "Maar de Oekraïense vlag stijgt daar nu echt bovenuit."