Liemers

Herindeling of niet, Westervoort wil dorps karakter hoe dan ook behouden

Herindeling staat op de agenda in Westervoort.
Herindeling staat op de agenda in Westervoort. © Omroep Gelderland
WESTERVOORT - Ineens staat het weer op de politieke agenda: een eventuele fusie van Westervoort met één of meer omliggende gemeenten. Voor de verkiezingen werd er al over gesproken, maar een nieuwe gemeenteraad zal hier een vervolg aan moeten geven. De voorkeuren van de partijen verschillen, maar hebben allemaal één doel: Westervoort moet zijn authenticiteit behouden.
Uit een rapport van adviesbureau BMC staat dat Westervoort als zelfstandige gemeente op den duur niet houdbaar is. Een jaar geleden kwam de gemeente al onder toezicht te staan van de provincie. Inmiddels is dat opgeheven, maar financieel kan het dorp zich nog steeds moeilijk staande houden. Volgens BMC kan Westervoort het beste fuseren met Arnhem. Een andere optie is één grote Liemerse gemeente, met Duiven en Zevenaar. De minste voorkeur gaat volgens de onderzoekers uit naar een fusie met alleen de gemeente Duiven.
Gaat Westervoort fuseren?

Discussie aangewakkerd

De uitkomsten van het rapport zorgen ervoor dat de discussie over een eventuele fusie weer is aangewakkerd binnen het dorp en natuurlijk vooral binnen de politiek. "Het dorpse karakter moet behouden blijven", vindt de VVD. "Daarom zien wij een fusie met 'de grote stad' Arnhem ook niet zitten", zegt lijsttrekker Roderick ten Kortenaar stellig. GroenLinks ziet graag één grote Liemerse gemeente, met Duiven en Zevenaar samen. "Dat hebben we acht jaar geleden al gezegd en dat zeggen we nog steeds", laat lijsttrekker Ben Schulte weten.
Echt een verkiezingsonderwerp vindt hij het nog niet. "Als wij langs de deuren gaan, is het niet iets waar mensen het over hebben. We moeten het onderwerp zelf aankaarten."
Daar denkt het CDA anders over. "Wij hebben het bovenaan ons lijstje staan. Wij willen dat Westervoort zelfstandig blijft", aldus lijsttrekker Marcel Tap. Iets minder stellig is D66. Ook die partij heeft als uitgangspunt het zelfstandig blijven en houden van Westervoort
Westervoort borden
Westervoort borden © Omroep Gelderland
Lijsttrekker Harm Lippinkhof van de PvdA maakt zich vooral zorgen over de toekomst van veel mensen met een achterstand in Westervoort. "Er zijn veel laaggeletterden in ons dorp en daar moet in ieder geval aandacht voor blijven in de toekomst, met welke gemeente we ook samen gaan. Dat vindt de PvdA een vereiste."

Kansen voor ondernemers

Dit vinden de politieke partijen dus, maar hoe denken bijvoorbeeld de ondernemers in Westervoort over een eventuele herindeling? Voor iedereen zal een fusie gevolgen hebben. "Ik zie het dan ook wel als een verkiezingsitem nu", zegt Maikel Rondon van Ondernemend Westervoort. De ondernemer ziet vooral kansen voor ondernemers bij één grote Liemerse gemeente. "Daar werken we nu ook al mee samen en dat zal dan nog meer worden. Zo kun je elkaar ook versterken."
Arnhem wil Rondon zeker niet uitsluiten, want ook daar is goed contact met ondernemers. "Maar ik denk dat de mentaliteit iets anders is misschien. Westervoort past denk ik beter bij de Liemers." Bovendien is hij bang voor meer bureaucratie: "Het is toch een grotere gemeente, dus wordt het wellicht lastiger om bijvoorbeeld vergunningen aan te vragen, dat soort dingen."
Waar iedereen het wel over eens is, is dat een besluit niet moet worden genomen zonder de inwoners van Westervoort erbij te betrekken. Hoe dan en of daar dan een referendum aan te pas moet komen, is nog onderwerp van discussie - maar ze moeten in ieder geval gehoord worden.
Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over deze onderwerpen in de gemeente denkt? Kijk dan om 11.00 uur naar het lokale verkiezingsdebat van Westervoort, in samenwerking met RTV Connect.
Zie ook: GLD Stemt