Rijk van Nijmegen

Wolf doet midden in het dorp een angstpoepje: 'Ik heb de drol zelf opgehaald'

De wolf rent weg van hoek de Dorpsstraat/Looistraat in Heumen.
De wolf rent weg van hoek de Dorpsstraat/Looistraat in Heumen. © Ton Wagemakers
HEUMEN - Een wolf heeft zondagochtend een drol achtergelaten op de hoek van de Dorpsstraat en Looistraat in Heumen. Volgens wolvendeskundige Maurice la Haye kwam de wolf onverwacht mensen tegen en heeft hij uit angst gepoept. "Hij was op de verkeerde plek, op het verkeerde moment", aldus La Haye.
De wolf trok tussen 10.00 en 12.00 door Heumen en omgeving, waarschijnlijk richting Nijmegen. "We hebben zes of zeven meldingen gekregen van mensen uit verschillende plekken rondom Heumen, met foto's. Wolven trekken meestal 's nachts, dus waarschijnlijk werd hij gestoord en is op zoek gegaan naar een veiligere plek. Maar hij kwam in Heumen terecht en kwam daar mensen tegen", vertelt de wolvendeskundige van De Zoogdiervereniging.
Volgens La Haye is de wolf zó geschrokken van het contact met mensen dat hij een angstpoepje deed. "Ik ben de drol zelf gaan ophalen, mooier dan dit wordt het niet."

Voetafdruk

De poep lag onder een lantaarnpaal op de hoek van de Dorpsstraat en Looistraat. "De drol is heel zwart, te dun en vooral te lang voor een hond. Het was echt een hele stevige, taaie drol", aldus La Haye. De wolvendeskundige zag ook een voetafdruk in de poep. "Er loopt dus ergens iemand rond die in die wolvendrol heeft gestaan, zonder het te beseffen heeft die persoon dus wolvenpoep onder zijn schoen".
Dat er uitwerpselen van wolven wordt gevonden is niet uniek, op de Veluwe gebeurt dat wel vaker. "Maar zo op straat in een dorp is toch wel bijzonder."
De wolvenpoep op de Dorpsstraat in Heumen.
De wolvenpoep op de Dorpsstraat in Heumen. © Ton Wagemakers

DNA

De wolf is vermoedelijk richting Nijmegen gerend. "We hebben hem aan de hand van meldingen goed kunnen volgen tot een uur of twaalf, daarna is hij uit het zicht verdwenen. Hij heeft de wijk Dukenburg wel gehaald, denk ik", zegt La Haye. "Of hij door Dukenburg is gelopen is speculatie, we weten het niet. Hij zal misschien bij de A73 een viaduct overgestoken zijn."
Welke wolf het is, is nog niet bekend, maar aan de hand van dna in de poep kan dat wel worden vastgesteld. Het gaat alleen nog drie maanden duren voordat de poep onderzocht wordt. "Om de kosten te drukken worden de uitwerpselen van wolven maar eens per kwartaal onderzocht, en het eerste kwartaal hebben we net gemist", aldus La Haye.
De wolvendeskundige roept iedereen die een wolf ziet daar melding van te blijven maken, het liefst met een foto.