Achterhoek

Een optocht, kermis en paraderende flamingo's in Beltrum

BELTRUM - Als een filmploeg in juli 1969 een impressie maakt van het Achterhoekse dorp Beltrum wordt iedereen in de schijnwerpers gezet. En het klinkt vreemd, maar daarbij zijn ook paraderende flamingo's te zien. Muziekvereniging Concordia is ook van de partij, dan nog een halve, maar ondertussen een hele eeuw oud.
Dat het katholieke dorp ooit door een windhoos is 'aangevallen' in 1927 en drie jaar voor opname van de dorpsfilm een flinke storm heeft doorstaan, daarvan is gelukkig niets meer te zien.
Het dorp en het gehucht Voor-Beltrum, waar die dag een echte zomerkermis is, lijken bloeiende gemeenschappen met meer dan tien kroegen en zelfs een supermarkt-warenhuis met twee verdiepingen. Dat blijkt uit de fraaie, zesde film in de serie Ons Dorp.

De kauwgombollen-truc

En goede zakenmensen zijn het ook die Beltrummers, want gratis bezorgen aan huis is geen enkel probleem en veel 'belangrijke' zaken zijn 24/7 in de vele automaten in het dorp verkrijgbaar.
Zo heeft dames- en herenkapper Scharenborg, alias Jan van de köster, maar liefst zes van die apparaten aan de gevel hangen. Snoep, fotorolletjes en vooral sigaretten zijn na het deponeren van een paar muntstukken jouw eigendom. En de jeugd van het dorp weet precies hoe met een handig trucje er net iets meer kauwgomballen uit de automaat komen rollen dan eigenlijk de bedoeling is.
De populaire automaten bij de kapper in Beltrum
De populaire automaten bij de kapper in Beltrum © Omroep Gelderland

Honderd jaar muziek in Beltrum

Behalve de vele cafés telt Beltrum in 1969 meerdere supermarkten en kruideniers, vier bakkers, een garage, drie smederijen, een melkfabriek, een fietsenzaak met tankstation, een naai-atelier, een boerenbond en natuurlijk (dit is de Achterhoek) een klompenfabriek.
Van de cafés dreigt er nu nog maar één over te blijven, de grootste supermarkt heeft het ook overleefd en bij de muziekvereniging is het dit jaar groot feest. Want opgericht op 16 juni 1922 om een jaar later Koningin Wilhelmina's zilveren jubileum te kunnen vieren, gaat Harmonie Concordia in 2022 helemaal los. Want je honderdjarig bestaan daar zit dus echt muziek in.
De muziek gaat ook op 15 juli 1969 voorop in de optocht waarmee het bezoek van de filmploeg traditioneel wordt afgesloten. De plaatselijke politieman beveiligt de stoet, hij rijdt voor in een prachtige Volkswagen kever.
De politie-kever, de vuilnisbakken en daar komt Concordia!
De politie-kever, de vuilnisbakken en daar komt Concordia! © Omroep Gelderland

De paraderende flamingo's

Maar hoe zit dat nu met die paraderende flamingo's ? Die zijn pas aan het eind van deze aflevering van Ons Dorp te zien. En dan gaat het om een revue-gezelschap dat in de jaren tachtig is opgehouden te bestaan.
De laatste leden probeerden nog wel nieuwe aanwas te werven door een speciale corso-wagen te bouwen, maar dat sprak blijkbaar niemand aan. Voor flamingo's kon je daarna alleen nog terecht in natuurgebied het Zwillbrocker Venn.
Smurf in actie voor verkeersveiligheid
Smurf in actie voor verkeersveiligheid © Omroep Gelderland

Een schaatsmuts op in de zomer?

Bij het plaatselijke tankstation valt op dat stripfiguren worden ingezet om de verkeersveiligheid te vergroten. In plaats van het misschien te brave 'Wees een heer in het verkeer' moet een sticker met 'Wees een Smurf in het verkeer' het werk doen. Tenminste als de weggebruikers het ook 'smurfen'.
Mooi detail en een heel praktisch iets is het feit dat de opnames in Beltrum niet op één en dezelfde dag zijn gemaakt. Vanwege de schoolvakantie kwam de cameraploeg later nog eens terug om de kinderen te filmen. Dat het toen een stuk frisser was dan die warme julidag eerder dat jaar blijkt uit de vele truien en zelfs een enkele schaatsmuts die de meisjes en jongens dragen!
Opnamedag twee en dus niet echt zomers in Beltrum
Opnamedag twee en dus niet echt zomers in Beltrum © Omroep Gelderland
Dat de opnames voor veel drukte in het dorp zorgden staat buiten kijf. Tijdens de optocht staat het vuil nog gewoon aan de straat. Óf de vuilniswagen was nog niet geweest óf de inwoners hadden nog geen tijd gehad; dat ze in alle hectiek vergeten zijn om de vuilnisemmers binnen te halen zien we dan maar door de vingers.
Ons Dorp is iedere maandag vanaf 17.20 uur te zien op TV Gelderland en nu al in onderstaande video. De serie komt tot stand met medewerking van het Gelders Archief, Regionaal Archief Rivierenland, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en de plaatselijke historische genootschappen. Volgende week gaan we naar Deil in de Tielerwaard.
Ons Dorp - Beltrum1969