Gelderse Vallei

Dieuwertje (12) wordt helemaal overspoeld met spullen voor Oekraïne

Dieuwertje naast de berg met spullen voor Oekraïne.
Dieuwertje naast de berg met spullen voor Oekraïne. © Omroep Gelderland
BENNEKOM - Van matrassen, batterijen, helmen tot medicijnen, een boerderij in Bennekom verandert in rap tempo in een enorme noodhulplocatie. Dieuwertje Pool (12) staat daar op een berg met tassen vol kleding. "Het is heel veel geworden. We hebben het moeten opstapelen. Aan het einde van dag konden we géén kleding meer aannemen."
"We hebben ook mensen moeten afslaan. We zeggen nu tegen iedereen geen kleding en eten meer. Vooral medicijnen en eerste hulpmiddelen, " vertelt Dieuwertje verder.
Vanaf zondag is de boerenfamilie aan de Slagsteeg gestart met het inzamelen van hulpgoederen. Vanwege de oorlog in Oekraïne die onverminderd doorgaat.
Dieuwertje sorteert samen met Joost de hulpgoederen voor Oekraïne:
Dieuwertje (12) zamelt tijdens haar vakantie noodhulpgoederen in voor Oekraïne
Haar moeder Floor de Kanter staat verderop bij de plek waar het veevoer wordt ingekuild. Deels ligt er veevoer, maar in de kuil liggen nu vooral hulpgoederen. Kaarsen, maandverband, luiers tot verrekijkers liggen er. Ook een berg slaapzakken zijn er te vinden.
De Kanter is streng: "Nee, sorry dat hebben we niet meer nodig. Alleen slaapzakken die je strak kan oprollen. De kerken verzamelen ook spullen misschien kan je daar nog wat kwijt."

Familie is bevriend met agrariërs in Oekraïne

De Kanter vertelt tussen de drukte door over de band tussen haar gezin en hun vrienden Kees en Emmeke. "Wij hebben twee vrienden in de Oekraïne die daar boeren," legt De Kanter uit.
"Ik heb met ze gestudeerd. Ze hebben zaterdag gebeld. Wil jij een inzamelpunt zijn? Tuurlijk!" lacht ze. "Wist ik veel, je bent allang blij dat je iets kan doen." Ze vertelt verder dat het dus wel een directe vorm van noodhulp is omdat haar vrienden in Oekraïne wonen.

Dinsdag eerste hulpgoederen naar Oekraïne

Dinsdag is het de bedoeling dat de eerste vrachtwagen wordt volgeladen. De chauffeur die uit Oekraïne afkomstig komt uit Parijs en reist dan via Polen naar Oekraïne om zo de spullen af te leveren. Daarna is het de bedoeling dat er mogelijk meer vrachtwagens die kant opgaan.