Rivierengebied / Achterhoek

TERUGLEZEN | 10 jaar cel geëist tegen motorclublid voor drugshandel en afpersing

Motorclub Bandidos werd in april 2020 verboden.
Motorclub Bandidos werd in april 2020 verboden. © ANP
GAMEREN - Tegen een 38-jarig lid van motorclub Bandidos uit Gameren is dinsdag 10 jaar cel geëist. Een medeverdachte uit Sprang-Capelle moet 6 jaar de gevangenis in, als het aan het Openbaar Ministerie ligt. De twee verschenen dinsdag voor de rechter voor drugshandel en afpersing. Lees hier ons liveblog.
Verslaggever Jeroen Mäkel volgt de zaak in de rechtbank in Zwolle:
De verdachte uit Gameren wordt verdacht van drugsproductie en -handel in zijn woonplaats, Ede en Borculo. Hij zou samen met een medeverdachte twee jaar geleden 48 kilo speed hebben uitgevoerd naar Zweden.
Het duo wordt ook verdacht van poging tot afpersing van een half miljoen euro bij een inwoner van het Achterhoekse Laren. Het slachtoffer werd door de verdachten verantwoordelijk gehouden voor het kwijtraken van een lading coke en speed. De verdachten zouden thuis langs gegaan zijn bij de man uit Laren en hem met de dood hebben bedreigd en mishandeld.
“Of jij in de kist of ik in de kist” en “Ze kunnen ons wel vastzetten, maar dan komen we met twintig man terug”, zo zouden het Bandidos-lid en zijn medeverdachte uit Sprang-Capelle hebben gezegd.
De 38-jarige heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) niet alleen speed gesmokkeld, maar ook 10 kilo cocaïne naar Engeland gebracht. Beide verdachten staan ook terecht voor de mishandeling van een man bij de Waal in Waardenburg in mei 2020.

Verboden Bandidos-bijeenkomst

De man uit Gameren, een dorp bij Zaltbommel, heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) in mei 2020 een bijeenkomst van de verboden Bandidos Motorcycle Club Holland (BMC Holland) in zijn woning gehouden. De deelnemers zou hij via versleutelde berichten met Encrochat hebben uitgenodigd.
BMC Holland werd in april 2020 verboden door de rechter, vanwege 'een cultuur van geweld en dreiging met geweld' bij de motorclub.

Eerder veroordeeld voor steekpartij

De 38-jarige werd eerder veroordeeld tot 6 jaar cel voor het neersteken van een man bij een verkeersruzie in april 2019. De motorrijder kreeg het aan de stok met twee Belgen in een auto en stak een van hen neer bij de A15 ter hoogte van de afrit Tiel-West Hij ging er op zijn motor vandoor en liet het slachtoffer hevig bloedend achter.