Rivierengebied

Dumping sinaasappels opmerkelijk: 'Iemand is hier het schip ingegaan'

De partij gedumpt fruit in de Betuwe.
De partij gedumpt fruit in de Betuwe. © Wijkagent Erwin van Dalen / Twitter
ZOELEN - Een lading rottend fruit in een sloot en langs de kant van de weg, dat maken telers van aardappels, groenten en fruit ook niet elke dag mee. "Ik herinner me alleen een partij gedumpte watermeloenen in een boomgaard", zegt Izak Heijboer van branchemagazine AGF Nederland.
Een hobbyfotograaf vond zaterdag bergen gedumpte sinaasappels in Echteld, in Zoelen en Beusichem. Het rottende fruit lag in een sloot en langs de weg. De politie kwam er in het weekend poolshoogte nemen.

Over het land of biogas

Volgens Izak Heijboer van AGF Nederland is doodleuk dumpen allerminst de normale werkwijze voor fruittelers of handelaren. "Hier moest iemand overduidelijk van die sinaasappelen af. Als je bijvoorbeeld met onverkoopbare uien zit, dan kun je die gewoon uitrijden over het land. Rottend fruit gaat in veel gevallen tegen scherpe prijzen naar installaties voor biogas, voor de opwekking van energie. Maar dat vonden ze nu de moeite blijkbaar niet meer waard."

Spanje of Marokko

En dat is opmerkelijk, want iemand moet de partij hebben geïmporteerd uit Spanje of Marokko en er dus voor hebben betaald. "Iemand is hier het schip ingegaan", zegt Heijboer, die het echter lastig vindt om te schatten hoeveel de partij nog waard is geweest.
De gemeente Buren liet dit weekend weten dat de partij gedumpt fruit zo snel mogelijk wordt opgeruimd.