Achterhoek

500 man juicht het nieuwe prinsenpaar toe: 'Het is eindelijk zover'

De onthulling van prins Bas I en adjudant Coen van carnavalsvereniging De Knunnekes in Groenlo
De onthulling van prins Bas I en adjudant Coen van carnavalsvereniging De Knunnekes in Groenlo © Omroep Gelderland
GROENLO - Ze hebben er twee jaar op moeten wachten, maar het carnaval in Groenlo lijkt weer als vanouds gevierd te worden. De traditionele carnavalsoptocht moet nog even gemist worden, maar in plaats daarvan werden zondagochtend de nieuwe hoogheden van carnavalsvereniging De Knunnekes onthuld.
Door corona kon het Prinsenbal afgelopen november niet doorgaan, maar op deze carnavalszondag zijn vijfhonderd carnavalsvierders naar City Lido gekomen om de bekendmaking van het nieuwe prinsenpaar alsnog bij te wonen. “Normaal gesproken gebeurd hier niet zoveel op zondagochtend”, zegt president Maarten Kooiker van carnavalsvereniging De Knunnekes. “Dit jaar is alles anders.”
Kooiker geniet van het feestgedruis en de hossende mensen. “Je voelt de energie. Ik heb vandaag al vijf keer kippenvel gehad”, zegt Kooiker. “We zijn zo blij dat weer iets mogen en dit feest samen kunnen vieren, dat is fantastisch.”
Groenlo heeft alsnog twee nieuwe hoogheden tijdens carnaval: 'Het is eindelijk zo ver'

'Het is eindelijk zover'

Ondertussen worden in het diepste geheim de nieuwe hoogheden van de Knunnekes via een achteringang City Lido binnengesmokkeld. Het zijn prins Bas I en adjudant Koen, het 58ste prinsenpaar van de carnavalsvereniging. De broers lopen al maanden rond met het grootste geheim van Groenlo. “We weten dit al sinds september”, vertelt adjudant Koen Klein Tuente. “Nu is het dan eindelijk zo ver.”
Prins Bas Klein Tuente had er weinig moeite mee om zijn mond niet voorbij te praten. “Natuurlijk wordt er altijd een beetje ‘gedraakt’ en ‘geouwehoerd’ in de vriendengroepen en gaat er wat rond in Groenlo, maar inmiddels redden we ons aardig met alle smoezen en het liegen.”

'Carnaval is voor jong en oud'

De broers kijken uit naar drie dolle carnavalsdagen in Groenlo. “We trekken lekker de binnenstad in”, zegt prins Bas. “We sluiten ons aan in de polonaise en gaan dweilen langs alle cafés”, zegt adjudant Koen. Ook president Maarten heeft wel weer zin in een groot feest. “Carnaval is voor jong en oud”, zegt Kooiker. “Ik heb net mijn jongste dochter op het podium zien staan als dansmarietje, dat is zo iets moois. Van klein naar groot vieren we het samen.”