Arnhem en omstreken

Tanya bidt voor Oekraïne: 'Voor mijn papa, mama en broer'

Tanya vouwt na de vredesmars haar handen samen bij de John Frostbrug.
Tanya vouwt na de vredesmars haar handen samen bij de John Frostbrug. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Zo'n 150 man trok zondagmiddag in een vredesmars door Arnhem om hun steun aan Oekraïne te laten blijken. Het emotioneert de Oekraïense Tanya Holovlyova zichtbaar. Via een route door het centrum en langs de Rijnkade, wordt uiteindelijk stilgestaan bij het oorlogsmuseum en de John Frostbrug. Op die plek vouwt Tanya een moment haar handen samen en sluit haar ogen, voor haar familie in Oekraïne.
Ze is ontzettend blij met de opkomst en de mensen die op die manier bij haar staan, laat Tanya weten. "Dank jullie wel." Zaterdag had ze de plannen voor de vredesmars pas concreet in gang gezet.
Bekijk hier hoe de vredesmars door Arnhem trekt:
Vredesmars voor Oekraïne door Arnhem
Haar familie is niet gevlucht en zit dus nog in hun Oekraïense woningen. Nog altijd checkt Tanya iedere tien minuten of ze leven. "Vooral mijn papa, mama, broer, schoonzus en hun kind."
Ze wonen in de buurt van Kiev. Rondom hun woonplaats zijn bombardementen en beschietingen, weet Tanya. "De tanks zijn nog niet binnen, maar wel in de buurt. Dat maakt mij zo triest. Ik heb er geen woorden voor. Ben nog steeds in shock."

'Agressie bestrijden'

De bijeenkomst vandaag, geeft Tanya hoop. "Dit gaat van hart tot hart. Ook al kennen mensen elkaar niet. We staan hier samen en lopen voor vrede. Wees je bewust dat vrede heel fragiel is. Ik maakt dat nu letterlijk mee. Je weet nooit wanneer de oorlog komt en het is heel dichtbij."
Ook is Tanya van mening dat we daar wat aan moeten doen. "We moeten onze vrede verdedigen. Je kunt niet blijven bidden of mediteren. Er is extra hulp nodig om de agressie te bestrijden en stoppen."