Arnhem en omstreken

Oekraïense vredesmars door Arnhem: 'Hoe meer zielen, hoe meer vrede'

De vredesmars start zondag om 11.00 uur bij het Arnhemse gemeentehuis.
De vredesmars start zondag om 11.00 uur bij het Arnhemse gemeentehuis. © Tanya Holovlyova / Facebook
ARNHEM - De Oekraïense Tanya Holovlyova hoopt op een paar honderd medestanders voor haar vredesmars, zondag in Arnhem. Om 11.00 uur wordt er verzameld bij het gemeentehuis, waarna via een route door de stad aandacht wordt gevraagd voor de oorlogssituatie in haar thuisland.
Op haar twintigste kwam Tanya naar Nederland, 24 jaar geleden. Haar familie woont nog in Oekraïne. Ze brengen een groot deel van hun tijd op dit moment door in 'middeleeuwse schuilkelders'. "Ik check elk kwartier of ze nog leven", vertelt Tanya. "Fysiek ben ik hier, maar geestelijk ben ik met hen verbonden. Ik voel al hun pijn."

Vlaggen, muzikanten en trommels

Zaterdag was er al een kleine demonstratie bij het gemeentehuis, maar zondag wil Tanya groter uitpakken. Ze heeft doek gekocht voor een Oekraïense vlag van zo'n 3 bij 4 meter, om mee door het Arnhemse centrum te lopen. Ook probeert ze nog muzikanten en trommels te regelen.
Iedereen mag meedoen, roept Tanya op. "Neem je buren, familie en vrienden mee. Hoe meer zielen, hoe meer vrede."
In dit grote geweld zijn we allemaal maar een druppel in de oceaan, beseft Tanya. "Maar samen vormen wij wel de oceaan. En alle beweging bij elkaar creëert een grote golf."
Er is volgens Tanya toestemming van de politie en burgemeester voor de vredesmars.