Stedendriehoek

Hangjongeren veroorzaken overlast bij winkelcentrum, 'oplossing' kost 150.000 euro

Mehmetali Görmez (21) weet de oplossing wel: een Cruyff Court.
Mehmetali Görmez (21) weet de oplossing wel: een Cruyff Court. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Ze hangen tot in de late uurtjes rond bij de supermarkt, of trappen een balletje op de parkeerplaats. Met als gevolg vaak irritaties bij omwonenden. Volgens Mehmetali Görmez (21) uit Zutphen is er een oplossing voor jongeren die in zijn wijk Waterkwartier overlast veroorzaken: "Maak een Cruyff Court!".
Görmez vindt ook dat het winkelcentrum in zijn wijk eigenlijk niet bedoeld is als hang- of voetbalplek. "Maar waar moeten jongeren dan naar toe?", vraagt hij zich hardop af. In de bestaande voetbalvelden zitten volgens hem kuilen. "En er ligt hondenpoep, waardoor jongeren er niet meer naartoe gaan."
Bekijk hier het verhaal van Görmez:
Zutphense jongeren strijden voor eerste Cruyff Court in de stad
Dus is het winkelcentrum nu een populaire spot voor jongeren. "Er is wel eens overlast, jongeren die bij elkaar komen en tot laat hier blijven. Met corona is dat minder geweest, maar nu wordt het weer meer." Voor het wijkcentrum Waterkracht staan bankjes waar jongens en meiden uit de wijk graag chillen. "Vooral gewoon zitten en hangen, maar omwonenden ervaren soms geluidsoverlast."
Görmez, lid van Jongeren Adviesraad Zutphen (JAR), wil dat er een nieuwe ontmoetingsplek komt in de vorm van een Cruyff Court. Een klein voetbalveld van kunstgras met omheining en in het midden een groot logo van de Johan Cruyff Foundation.
In omliggende steden als Deventer, maar ook de dorpen Voorst en Eerbeek hebben ze al van dit soort kunstgrasveldjes. "Uit een onderzoek onder jongeren bleek vorig jaar dat 70 procent van de Zutphense jongeren uitkijkt naar een Cruyff Court."

Alleen nog geld nodig

Sindsdien maakt Görmez zich hard voor zo'n veld. Maar er hangt wel een fors prijskaartje aan. "We hebben zo'n 150.000 euro nodig." Een deel, 30.000 euro wil de Cruyff Foundation voor haar rekening nemen. "Met lokale ondernemers kijken we nu hoe we de rest kunnen financieren." Hij krijgt hierbij advies van Mpower, een stichting die sociale initiatieven in Zutphen en Warnsveld ondersteunt.
De gemeente Zutphen heeft al aangegeven de kosten voor het onderhoud en de afschrijving, 10.000 euro per jaar, van het veld op zich te nemen. Ook heeft Zutphen een locatie beschikbaar gesteld voor het Cruyff Court, het trapveld aan de Gerard Doustraat. Maar verplaats je dan niet de overlast? "De afstand tot woningen is daar relatief groot, en er loopt ook nog een drukke weg vlakbij."

Stimuleren om te sporten

Talip en Mohammed zien zichzelf al wel een balletje trappen op een nieuw Cruyff Court. "Dan zou het wel echt leuker worden. Nu ballen we vaak op het pleintje, op de stenen, maar kunstgras is wel echt chiller." Ook Emre en Emirhan zien mogelijkheden. "Dat zou een goede oplossing zijn voor hangjongeren."
Initiatiefnemer Görmez hoopt dat het Cruyff Court nog dit jaar gerealiseerd kan worden, ook omdat het jongeren kan stimuleren meer te sporten. "Er is op de locatie al een basketbalveld, straks kan het een centrale plek worden waar je kan basketballen én kan voetballen. Maar ook lekker op een bankje kan zitten en samenzijn. En dan hangen ze niet meer midden in een woonwijk."