Achterhoek

Na asielzoekers verblijven nu de wespendief en de patrijs op Groot Deunk in Barlo

Vrijwilligers hangen een nestkast op bij het voormalige azc-terrein Groot Deunk in Barlo.
Vrijwilligers hangen een nestkast op bij het voormalige azc-terrein Groot Deunk in Barlo. © Omroep Gelderland
AALTEN - Het voormalige terrein van asielzoekerscentrum Groot Deunk in het buurtschap Barlo bij Aalten krijgt steeds meer vorm als nieuw ingericht natuurgebied. Dit weekend kwamen er zo'n twintig vrijwilligers bijeen om samen de handen uit de mouwen te steken.
Vrijwilliger Frans te Bogt kijkt vanaf de grond toe hoe zijn collega met een hoogwerker de boom in gaat, om een grote nestkast op te hangen. “Die is straks voor een bosuil”, vertelt Te Bogt. Maar niet alleen de bosuil moet straks een fijn plekje krijgen op het voormalige azc-terrein. “We gaan veertig nestkasten ophangen voor verschillende soorten vogels’, aldus Te Bogt. “We willen een warm nestje voor ze creëren.”

'Feest om te zien'

De vrijwilligers proberen daarmee een aantal vogelsoorten terug te halen naar het gebied. “We zijn inmiddels gegroeid van 33 naar 135 vogelsoorten”, zegt Te Bogt trots. “We hebben weer een ransuil en ook de wespendief heeft hier het afgelopen jaar gebroed.”
Ook de kleine vogelsoorten weten de weg naar het heringerichte gebied te vinden. “De rietgors hadden we in dit landelijk gebied eigenlijk niet, maar door de aanplant van velden zijn ze toch gekomen”, zegt Te Bogt. “Dat is een feest om te zien.”

'Deze gewassen zie je nergens'

De afgelopen jaren zijn vrijwilligers druk geweest om het voormalige azc-terrein opnieuw in te richten als natuurgebied. Er zijn paden aangelegd en verschillende soorten planten ingezaaid, zoals zonnebloemen, haver, gerst en rogge. Zaterdagochtend is daar een aantal inheemse plantensoorten bijgekomen.
“Die gewassen zie je eigenlijk nergens”, zegt vrijwilliger Herman Simmelink. “Hier kun je er straks mooi langs lopen en we plaatsen er ook nog bordjes met de Nederlandse namen bij.”
Simmelink ziet dat steeds meer wandelaars het gebied weten te vinden. “Mensen uit Lichtenvoorde, Aalten, Bredevoort en ons buurtschap komen hier graag om te wandelen”, zegt hij. “Dat vind ik heel positief.” De vrijwilligers zijn ook bezig met een speciale website om het gebied nog meer onder de aandacht te brengen.

Vleermuizengebouw aanpakken

Op het terrein staan nog twee gebouwen die de sloop van het azc hebben overleefd. De één is inmiddels in gebruik genomen als verenigingsgebouw, maar aan de andere wordt de komende tijd nog gewerkt. “Het is nu bedoeld voor vleermuizen”, zegt Simmelink. “Straks komen er nog nieuwe dakpannen op en speciale kasten voor de vleermuizen in te hangen."
Ook worden er banken neergezet met een infopaneel, waarop mensen informatie kunnen krijgen over het terrein en haar geschiedenis. Daarnaast willen de vrijwilligers excursies gaan organiseren door het gebied. “We hebben al een aantal aanvragen binnen”, zegt Te Bogt. “We willen daarmee een voorbeeld worden voor andere gebieden in het land of net over de grens.”

Zie ook: