Arnhem en omstreken

'Ze staan met hun rug tegen de muur', truckers delen eten uit aan Oekraïense collega's

Aschwin Cannoo, voorzitter van de Stichting Chauffeursnieuws Transporteffect.
Aschwin Cannoo, voorzitter van de Stichting Chauffeursnieuws Transporteffect. © Omroep Gelderland
DUIVEN - De stichting Chauffeursnieuws & Transporteffect, die een inzamelingsactie is begonnen voor Oekraïense chauffeurs in Nederland, heeft in een mum van tijd al ruim 60.000 euro opgehaald. En dat terwijl werd gemikt op een bedrag van 5.000 euro. De voorzitter, die deze zaterdag op een parkeerplaats in Duiven voedselpakketten uitdeelde aan chauffeurs, spreekt van een overweldigend succes.
Aschwin Cannoo brengt deze zaterdagmiddag door op de TruckParking in Duiven, waar hij tientallen voedselpakketten uitdeelt aan Oekraïense vrachtwagenchauffeurs. De één rijdt voor een bedrijf uit Polen, de ander is chauffeur op een vrachtwagen met Litouws kenteken. Hun bankpassen zijn geblokkeerd, waardoor ze niet bij hun geld kunnen. Wie het nodig heeft, kan hier vast een voedselpakket aannemen.
Kijk en luister waarom Aschwin Cannoo deze actie begonnen is:
Truckers delen eten uit aan Oekraïense collega's

Brood, appels en drinken

Op de tafel die Cannoo voor zijn bus heeft gezet, liggen broden en zakken met appels en staat drinken. Daarmee kan in de eerste behoefte worden voorzien. "Dit is echt voor bijvoorbeeld een ontbijt, of voor tussendoor. Straks komt hier nog een vrachtwagen, met vijfhonderd pakketten waarin echt expeditievoedsel zit. Denk aan krachtvoer voor bergbeklimmers, met meer vitaminen erin. Dat vinden we belangrijk."
Cannoo werd aan het denken gezet, toen een goede vriend die gebiedsagent is bij de grenspolitie in Hazeldonk een Oekraïense chauffeur tegenkwam die platzak was. De agent gaf de man twee pakketjes die hij zelf nog in de auto had liggen. Cannoo zocht uit of meer chauffeurs met dit probleem kampen en dat bleek zo te zijn. Daarom zette hij acuut een inzamelingsactie op poten.

Onzekerheid voor chauffeurs

De uitdeelactie begon zaterdagochtend in Oldenzaal, bij grensovergang De Poppe. Nu staan Cannoo en de zijnen in Duiven. "Deze chauffeurs weten ten eerste niet hoe het met hun familie gaat, ten tweede kunnen ze niet zomaar huis - misschien moeten ze wel meteen het leger in, ze kennen de situatie niet - en ten derde kunnen ze vaak niet bij hun geld. Ze staan met hun rug tegen de muur. Daarom willen wij als chauffeurs solidair zijn met onze buitenlandse collega's, met een voedselpakket en een hart onder de riem: ze staan niet alleen", aldus Cannoo.
Andrii (31) is één van de chauffeurs die vandaag bij de TruckParking in Duiven is. Hij komt uit Oekraïne en is van plan om over enkele dagen terug te rijden naar zijn thuisland. "Ik ga mijn familie helpen en mijn land verdedigen", zegt hij vastberaden. "Oekraïne is een sterk land met een sterk leger, dat ik ga helpen. Hier zitten is geen optie, dat kan ik niet", zegt Andrii.
Andrii is één van de Oekraïense chauffeurs bij de TruckParking in Duiven.
Andrii is één van de Oekraïense chauffeurs bij de TruckParking in Duiven. © Omroep Gelderland

Vier dode Russen

Buiten het zicht van de camera laat Andrii een filmpje zien, dat een vriend uit Oekraïne hem toestuurde. Op de beelden is een uitgebrande truck te zien, met daaromheen vier lijken op de grond. Als de verslaggever hem geschrokken vraagt naar de lichamen, reageert Andrii laconiek. "Het is prima, dit zijn Russen", zegt hij. "Als ze te gast zijn in ons land heb ik geen enkele moeite met ze, maar ze moeten ons land niet gaan aanvallen."
Aschwin Cannoo merkt dat de chauffeurs die hij vandaag ontmoet er verschillend in staan. "De één gaat naar huis en ziet wel wat er gebeurt. De ander weet niet wat hij moet doen", legt hij uit. Hij hoopt dat hij zo veel mogelijk truckers kan helpen. Met hulp van vrijwilligers gaat hij alle grote parkeerplaatsen bij de tankstations af waar de chauffeurs hun weekend doorbrengen. Volgens Cannoo zijn in Nederland naar schatting zo'n tienduizend Oekraïense chauffeurs actief.

Al 60.000 euro ingezameld

De teller van de inzamelingsactie staat inmiddels al op een overweldigende 60.000 euro. Cannoo is trots als hem de tussenstand wordt verteld. "Dat verrast me enorm. Ik had het wel gehoopt, maar je kunt niet voorspellen dat het zó aanslaat. Maar we wisten al dat chauffeurs een goed hart hebben. Die helpen elkaar altijd. Dat zag je twee jaar geleden al met de Brexit, en nu kunnen wij er staan voor anderen. We gaan maandag de koppen eens bij elkaar steken hoe we de chauffeurs lang kunnen helpen, en niet alleen voor de korte termijn."