Arnhem en omstreken

Arnolda's zoon zat ondergedoken in Kiev: 'Niemand dacht dat de oorlog daar zou komen'

Rusland viel deze week Oekraïne binnen, met protesten in vele landen tot gevolg.
Rusland viel deze week Oekraïne binnen, met protesten in vele landen tot gevolg. © ANP
DUIVEN - De oorlog in Oekraïne voelt voor velen misschien ver weg, maar niet voor Arnolda Rouwenhorst uit Duiven. Haar zoon Tim woont al jaren in de Oekraïense hoofdstad Kiev en probeert nu het land te ontkomen. "We hadden nooit gedacht dat Kiev aangevallen zou worden."
Het zijn spannende tijden voor Arnolda. "Tim heeft nu de Roemeense grens bereikt", zegt ze tegen Omroep Gelderland. "Van daaruit probeert hij een vliegtuig te vinden om weer thuis te komen. Het laatste wat ik van hem hoorde, is dat hij in een hele lange rij moet wachten bij de grens."

'Ondergedoken met vrienden'

Tim vertrok zo'n vier jaar geleden naar Oekraïne. Inmiddels heeft Arnolda hem al twee jaar niet meer lijfelijk gezien, vanwege de coronacrisis. "Door corona verblijft Tim al twee jaar in Kiev."
In de eerste instantie was haar zoon niet van plan Oekraïne te verlaten. "We hadden allemaal absoluut niet verwacht dat de Russen Kiev zouden aanvallen", legt ze uit. "Ook Tim niet. Hij en de mensen om hem heen dachten niet dat de oorlog daar zou komen. Hij wilde niet weg, omdat hij bang was dat hij dan vanuit Nederland Oekraïne niet meer in kon. In het begin heeft hij nog in een huis ondergedoken gezeten met vier vrienden. Dat was ongekend spannend. Zijn beste vriend besloot een geweer op te halen en te vechten. Dat was voor Tim het moment om een manier te vinden om naar huis te komen."

Twee jaar in Oekraïne

Tim werkte vanuit zijn woning in Oekraïne voor een Nederlandse werkgever. "Tim kon in Nederland geen geschikte woning vinden, nadat zijn relatie over ging. Hij leerde een vrouw uit Oekraïne kennen en besloot daarheen te gaan. In het begin wisselde hij zijn verblijf in Oekraïne nog af met zijn verblijf in Nederland. Zijn relatie liep spaak, maar hij besloot daar te blijven. Door corona kon hij niet meer terug, en dus is hij daar al twee jaar helemaal alleen."
Inmiddels probeert Tim dus Roemenië in te trekken en vanaf daar een vliegveld te bereiken. Daar krijgt hij hulp van iemand met Nederlandse connecties. Zo wil hij naar Nederland, Duitsland of België vliegen. "Dan halen we hem op", vertelt Arnolda. "En kan ik hem eindelijk weer knuffelen."
Het is op dit moment niet duidelijk wanneer Tim Nederland bereikt.