Stedendriehoek

Gelderse hulporganisaties zoeken naar wegen om Oekraïners te helpen

Stichting WHOE is al jaren actief in Oekraïne
Stichting WHOE is al jaren actief in Oekraïne
APELDOORN - Gelderse hulporganisaties die vaak al jarenlang betrokken zijn bij Oekraïne zoeken nu manieren om de bevolking te helpen. Dat het moeilijk is en ingewikkeld nu de oorlog in volle hevigheid woedt, merken ze allemaal. Maar de Stichting Werkgroep Hulptransporten Oost-Europa denkt dinsdag een truck met hulpgoederen op pad te kunnen sturen.
De stichting WHOE in Apeldoorn is een groep die ook al voor de oorlog regelmatig hulptransporten naar de regio stuurt. En ze zetten alles op alles om die steun voort te zetten. Voorzitter Herman Garritsen: "We zijn dit weekend nog druk bezig om het op touw te zetten. We zamelen dekens, dekbedden en verbandmaterialen in. Want dat is waar nu veel behoefte aan is."
De trucks kunnen op dit moment Oekraïne niet in, maar de stichting hoopt dat ze tot bij de grens kunnen komen en daar de hulpgoederen over kunnen dragen aan het Rode Kruis of er de vluchtelingen mee kunnen helpen.
Vluchtelingen komen grens niet over
Want die vluchtelingenstroom is op stoom gekomen, hoort ook de Stichting Oekraine Projecten in het Harde. Een christelijke stichting die in het westen van het land onder meer een revalidatiecentrum voor invalide kinderen runt. Zij horen schrijnende verhalen van vluchtelingen die weg willen, maar het land niet uit mogen vanwege de mobilisatie. Alle mannen tussen de 18 en 60 jaar mogen het land niet verlaten.
Secretaris Jacob-Jan Smallenbroek: "Tragische verhalen, bijvoorbeeld een stel dat nog in de rij bij de grens stond te wachten, maar net te laat was. Of een kind dat dringend medische zorg nodig heeft, maar het land niet uitkomt omdat zijn ouders niet allebei de grens over mogen."
'Ze horen er de bommen neerkomen'
Ook de stichting Omzien Naar Oekraïne uit Beekbergen zou graag willen helpen. "Maar wij zien geen enkele mogelijkheid", zegt voorzitter Wim Groothedde. "Het gebied waar wij hulp ligt in Vinnitsa, midden in het land, vlakbij Kiev. Daar sponsoren we een gaarkeuken voor de allerarmsten die gebonden zijn aan huis. Maar we kunnen er niet bij in de buurt komen. Een van onze vrijwilligers heeft er familie en die maken zich natuurlijk vreselijke zorgen. Ze horen er de bommen neerkomen. Het is vreselijk om niets te kunnen doen."
De Stichting Oekraïne Projecten heeft zich inmiddels aangesloten bij de Stichting Kinderen in Nood. Smallenbroek: "Die stichting is groter dan die van ons en meer gericht op noodhulp. Wij zijn toch meer van ontwikkelingssamenwerking. Zij hebben via de Hongaarse regering 100 leegstaande huizen ter beschikking gekregen waar ze vluchtelingen over de grens kunnen opvangen. Wij financieren het transport en een gedeelte van de goederen die daar naartoe gaan. Net als wij is het een stichting die gerund wordt door vrijwilligers en waarvan we weten dat iedere cent ook echt bij de mensen terechtkomt."