Rivierengebied

Tielse techniekschool gaat veelbelovend weer van start

Tielse techniekschool heropent
Tielse techniekschool heropent © Omroep Gelderland
TIEL - Tien jaar geleden werd in Tiel een modern schoolgebouw voor duurzame installatietechniek neergezet. Bij gebrek aan voldoende leerlingen moest de instelling na een paar jaar sluiten. Nu maakt ROC Rivor een veelbelovende start om er samen met het bedrijfsleven alsnog het zo gewenste regionale opleidingscentrum voor techniek van te maken.
Diverse opleidingen - zoals elektro- en installatietechniek - namen onlangs hun intrek in het gebouw aan de Teisterbantlaan. Tot kort geleden gaven zij les aan de Poppenbouwing in Geldermalsen. En in september begint in Tiel de nieuwe opleiding Smart Building, in nauwe samenwerking met regionale bouwbedrijven.
Zo demonstreert Bas van Dijk van bouwbedrijf De Vree en Sliepen op de eerste open dag van het opleidingscentrum zijn 3D-modellen waarmee bouwers en hun opdrachtgevers virtueel toekomstige bouwwerken al kunnen betreden.
"Wij hebben veel kennis van hoe de bouw op dit moment in elkaar zit", zegt hij. "Wij proberen deze kennis en kunde ook te faciliteren richting de schoolopleiding en daarmee de leerlingen ook te enthousiasmeren. Wij als aannemer binden ons graag aan zo'n opleiding om nieuwe rekruten voor dat prachtige vakgebied de bouw op te leiden."

'Het loopt best een beetje storm'

Hoewel de aantallen nog bescheiden zijn, is de belangstelling hiervoor boven verwachting, bleek deze week tijdens de eerste open dag van het gebouw. "Het loopt best een beetje storm", constateert Gerard Meyer van ROC Rivor tevreden. "Het minimale aantal om te starten is tien studenten, maar we zien nu al wel dat het er meer gaan worden. We zullen in de eerste lichting zeker een stuk of vijftien smart builders gaan opleiden."
Teun Visser uit Tilburg wordt hoogstwaarschijnlijk een van hen. "Ik ben redelijk praktisch ingesteld", vertelt hij. "Aanvankelijk keek ik bij bouwkunde, maar toen kwam ik erachter dat in Tiel deze nieuwe opleiding was en die sprak me best wel aan. Ik loop hier nu rond en ik vind het oprecht een leuke opleiding."
Het werken met 3-D schaalmodellen in de computer spreekt hem bijvoorbeeld erg aan. Visser: "Ik vind het wel heel interessant dat je de oplossing gaat zoeken in de online schaalmodellen in plaats van dat je die problemen later op de werkvloer tegenkomt. Daar ligt ook de toekomst, denk ik."

Woonwinkel voor duurzaamheid

En er is nog iets dat hem aanspreekt. "Ik heb net gehoord dat het een kleinschalige opleiding is", zegt Visser. "Dat is voor mij erg fijn. Ik ben een moeilijke zelfstarter en ik hou er wel van als ik een schop onder de kont krijg."
Naast het onderwijs en het bedrijfsleven gaat in de techniekschool binnenkort ook een soort woonwinkel voor producten en adviezen op het gebied van duurzaamheid van start. "In april wordt in de omgeving hier geflyerd", vertelt Meyer. "Dan krijgen mensen een voucher. Daar kunnen ze ledlampen voor kopen, maar ook een duurzaamheidsadvies krijgen. Onze studenten willen daar straks natuurlijk graag in mee adviseren. Zo wordt het een heel mooi samenspel van omgeving, bedrijven en onderwijs."