Gelderland

'Wij willen van Russisch gas af', zeggen deze Gelderse plaatsen

Veel gas in Gelderland is Russisch.
Veel gas in Gelderland is Russisch. © Teona Swift - Pexels
NIJMEGEN - De roep vanuit de Nederlandse bevolking om Russische bedrijven te boycotten wordt steeds sterker door de oorlog in Oekraïne. Zo is de online petitie die Nederlandse overheidsinstanties oproept om te stoppen Gazprom al bijna 50.000 keer ondertekend. Ook Gelderse gemeenten krijgen gas van Gazprom. Blijft dat ook zo? "We moeten een statement afgeven."
Volgens de online petitie zou het gaan om 120 Nederlandse gemeenten en meer dan de helft van de Nederlandse waterschappen. Omroep Gelderland deed navraag bij diverse gemeenten en waterschappen in Gelderland die genoemd worden.

Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn geeft aan inderdaad een contract met Gazprom te hebben. "We gaan het contract opnieuw bekijken", zegt een woordvoerder hierover. "Dat vergt uitzoekwerk." Meer kon hij er nog niet over kwijt.

Nijmegen

Ook de gemeente Nijmegen krijgt gas van Gazprom. "De mogelijkheden voor het tussentijds openbreken van een contract zijn zeer beperkt", meldde een woordvoerder eerder al op vrijdag. Het contract van de gemeente loopt tot eind dit jaar, maar mocht er een mogelijkheid komen, dan wordt eerder stoppen met Gazprom "zeker overwogen".

Arnhem en regio

De gemeente Arnhem doet mee aan een aanbesteding van 17 gemeenten in de regio waar Gazprom aan levert. "Wij wilden sowieso al van het Russische gas af", reageert een woordvoerder van de gemeente Arnhem. "Daar zijn we door de oorlog alleen maar zekerder van. Maar we moeten nog om tafel met de andere gemeenten, dus het is nog te vroeg om er inhoudelijk veel over te zeggen. Het huidige contract eindigt in 2023. Dan moeten we sowieso met een andere leverancier door."

Lochem: 'Internationaal recht geschonden'

In de gemeente Lochem trekt burgemeester Sebastiaan van 't Erve fel van leer. Hij roept het kabinet op om de contracten met Gazprom mee te nemen in het sanctiepakket tegen Rusland. "Daarmee zouden deze contracten per direct zijn vervallen", zegt Van 't Erve op Twitter.
Op Radio Gelderland sprak Eric van den Berg met Van 't Erve. Daar erkende de burgemeester de uitdaging van het stoppen met Russisch gas. "Het is een uitdaging op meerdere vlakken. Een groot deel van die contracten zijn ook onderdeel van een Europese aanbesteding, dus stoppen is niet makkelijk. Toch moeten we een statement afgeven. Er is internationaal democratisch recht geschonden door Rusland."
"De contracten moeten onder de sancties vallen om ze te ontbinden. Dan moeten we als de sodemieter op zoek naar nieuwe leveranciers en voorkomen dat we via tussenhandel alsnog aan het Russische gas gaan. Het gaat een hele uitdaging worden en we zullen met de hele Nederlandse samenleving op zoek moeten gaan naar een oplossing."
Die oplossing zorgt mogelijk ook voor hoge energieprijzen. "Als we ons alleen vasthouden aan principes die gratis zijn, dan zijn die principes waardeloos. Bovendien is de dagelijkse werkelijkheid voor de mensen in Oekraïne nu erger.

En de waterschappen?

Volgens een kaart die bij de petitie is gevoegd zouden ook de Gelderse Waterschappen Rijn en IJssel en Rivierenland ook gebruik maken van Gazprom. Dat is echter niet zo, zo leert navraag door Omroep Gelderland. "Wij krijgen energie van Greenchoice", reageert een woordvoerder van Waterschap Rijn en IJssel. "We krijgen niets van Gazprom, zeker nu niet. Dus de informatie uit die kaart klopt niet."
"Ons huidige contract loopt bij Greenchoice", zegt een woordvoerder van Waterschap Rivierenland. "Al weet ik niet welke leverancier we voor Greenchoice hadden."
In het geval van Waterschap Vallei en Veluwe klopt de informatie uit de kaart wel. Zij bevestigen dat ENGIE hun leverancier is.
Gazprom is het grootste bedrijf in Rusland en het grootste aardgasbedrijf ter wereld. De Russische overheid heeft een meerderheid van de aandelen in handen.

Zie ook: