Rijk van Nijmegen

Nijmegen verandert niets aan stedenband met Pskov in Rusland

Pskov en Nijmegen hebben al sinds de jaren 80 een band.
Pskov en Nijmegen hebben al sinds de jaren 80 een band. © A. Savin - WikiCommons
NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen verandert ondanks de oorlog in Oekraïne niets aan de stedenband met de Russische stad Pskov. Volgens een woordvoerder bestaat de band namelijk alleen nog maar op papier.
"De financiering van deze stedenband is in november 2014 door de gemeenteraad stopgezet", laat een woordvoer van de gemeente Nijmegen aan Omroep Gelderland weten. "Nijmegen heeft nog formeel een stedenband met Pskov, maar materieel niet meer. Gezien de aard van de stedenband, heeft de huidige situatie geen invloed." Formeel blijft de band ondanks de oorlog dus bestaan.
Pskov is een Hanzestad in het westen van Rusland, vlakbij Sint-Petersburg en de grens met Estland. De stedenband met Pskov bestaat sinds 1987 en ontstond destijds om het vijanddenken tussen oost en west tegen te gaan. In 2013 was er al gedoe rondom de stedenband. De VVD Nijmegen wilde deze stopzetten vanwege de Russische anti-homopropagandawet.

Diplomatieke rel

Eerder zorgde een band met de Turkse stad Gaziantep ook al voor onrust in Nijmegen. In 2017 eiste de gemeenteraad van Gaziantep dat Nijmegen afstand nam van een diplomatieke rel tussen Turkije en Nederland. Vorig jaar werd duidelijk dat een groot deel van de Nijmeegse gemeenteraad dit verband ook formeel wil beëindigen.
Nijmegen onderhoudt ook nog een vriendschappelijk verband met de stad Masaya in Nicaragua.
Zie ook: