Stedendriehoek

Studenten krijgen lesje democratie van de burgemeester

Burgemeester Ton Heerts heeft MBO-studenten een les 'burgerschap'
Burgemeester Ton Heerts heeft MBO-studenten een les 'burgerschap' © Omroep Gelderland
APELDOORN - Burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn was weer even terug in de schoolbanken. MBO-studenten van ROC Aventus kregen van hem een les 'burgerschap', als aanloop naar hun stages op stembureaus tijdens de verkiezingen. "Hij is eigenlijk een heel normaal persoon."
Tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen worden ruim tweehonderd ingezet bij stemlokalen. Ze wijzen stemmers de weg, informeren naar stempas en id-bewijs, en maken stemhokjes schoon.
Ter voorbereiding hierop waren vierentwintig studenten uitverkoren voor de gastles van de Apeldoornse burgemeester. Ze volgen de opleiding 'Handhaver toezicht en veiligheid'. Anderhalf uur lang spraken ze over democratie en hoe verkiezingen eraan toegaan.
ROC-studenten krijgen les over democratie
Veel studenten zijn 16 of 17 jaar oud en nog niet stemgerechtigd. “Stemmen en de politiek is iets dat op deze leeftijd nog niet echt leeft”, weet Aventus-docent Jesse Spoelder. “Maar hier op de veiligheidsacademie krijgen ze er wel mee te maken. Doordat de burgemeester van zich laat horen, wordt het interessanter voor de leerlingen.”
De studenten, die na hun opleiding misschien als boa of beveiliger bij de gemeente werken, vroegen de burgemeester het hemd van het lijf. "Wat vindt u van de oorlog in Oekraïne? Welk bier drinkt u graag?"

'Eigenlijk een heel normaal persoon'

Het leidde tot een ontspannen gesprek waarbij de studenten positief verrast werden over de burgervader. “Ik dacht dat hij heel netjes en politiek was. Maar het is eigenlijk een heel normaal persoon”, concludeert de 16-jarige Emre Karaali. Pluspunten worden gescoord als het om voetbal gaat: “Hij is fan van Twente, en ik ook. Dus dat is goed om te horen.”
De tekst gaat verder onder de foto:
Studenten van ROC Aventus krijgen een gastles van burgemeester Ton Heerts
Studenten van ROC Aventus krijgen een gastles van burgemeester Ton Heerts © Omroep Gelderland
Burgemeester Ton Heerts, die voorheen voorzitter was van de MBO-raad en zijn loopbaan begon bij de Koninklijke Marechaussee, geniet van zijn tijdelijke rol op de veiligheidsacademie. “Het is fantastisch om weer even in de schoolbanken te komen. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het aanleren van democratie. Het is mega-belangrijk.”
De eerste burger van Apeldoorn hoopt dat meer bestuurders van zijn gemeente de moeite nemen om onderwijsinstellingen te bezoeken. Op 16 maart, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, gaat Heerts het gesprek aan met jongeren die voor het eerst mogen stemmen.