Gelderse Vallei / Rivierengebied

Tijd voor een ommetje? Dit zijn mooie én korte klompenpaden in Gelderland

Klompenpaden in Gelderland zijn ongekend populair.
Klompenpaden in Gelderland zijn ongekend populair. © Jolinda van Alfen
Heb je zin om even de benen te strekken met het mooie lenteweer op komst, maar heb je geen zeeën van tijd voor lange wandelingen? Dan zijn korte klompenpaden een goed idee.
De klompenpaden in Gelderland en Utrecht zijn ongekend populair. Vorig jaar zijn er naar schatting 1,9 miljoen wandelingen gemaakt. De keuze uit klompenpaden door mooie natuur, over boerenerven en langs historische plekken is groot. Er zijn inmiddels 134 klompenpaden en er komen er nog meer bij.
Of je nu met kinderen op pad gaat of zonder, een route van meer dan 10 kilometer valt niet altijd in de smaak. Omdat je niet de hele dag de tijd hebt, of omdat je een beginnende wandelaar bent zijn korte klompenpaden het meest geschikt. Dit zijn een aantal mooie wandelingen tot 7 kilometer:

Het buitengebied bij Bennekom

Wandelend over het Breukerengpad ontdek je het mooie buitengebied van Bennekom en Wageningen. En dat in een kleine 6 kilometer. De route is zelfs in te korten tot 3 kilometer, voor de wat luie wandelaars onder ons. Je start de wandeling bij Boerderij Hoekelum aan de Edeseweg in Bennekom.

Langs de Waal bij Herwijnen

Het Engelenburgerpad voert langs de Waal, dwars door een boomgaard en langs monumentale panden: een verrassende wandeling van 6 kilometer. Je begint bij Bakkerij Bakker in Herwijnen.

Buitengebied van Ressen

Het Zeegsepad loopt door Park Lingezegen. Je wandelt langs eeuwenoude bouwwerken, door weilanden, boomgaarden en over historische paden. Dit klompenpad is 6 kilometer lang. De wandeling begint bij station Nijmegen-Lent.

Boerenerven bij Terwolde

Het Woldermarkerpad slingert langs boerenerven, over schouwpaden en over historische wegen in het buitengebied van Terwolde. Rust en ruimte, en dat 7 kilometer lang! Je start bij de Cosmas en Damianus-kerk in Terwolde.

Speciaal voor kinderen

Ben je op zoek naar een korte route die speciaal voor kinderen is bedacht? Er zijn op dit moment vier klompenpaden die uitermate geschikt zijn om met kinderen op te wandelen: het Laakse Pad, het Wageningse Engpad, het Onderwaterpad en het Slagmaatpad. Alle klompenpaden van Gelderland en Utrecht vind je op de website van de organisatie.