Stedendriehoek

Deze school sluit mogelijk de deuren, net nu het dorp gaat groeien

Inwoonster Kim Laan, samen met haar zoon die in groep 1 zit.
Inwoonster Kim Laan, samen met haar zoon die in groep 1 zit. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - De Theo Thijssenschool in Zutphen kampt met een ernstig leerlingentekort. Hierdoor staat een belangrijke voorziening in De Hoven, dat door de IJssel van Zutphen is gescheiden, op de tocht, net nu de politiek praat over het bouwen van mogelijk honderden nieuwe huizen in de omgeving.
De wijkraad van het dorp, dat zo'n 1200 huishoudens telt, waarschuwt al jaren voor de leefbaarheid in De Hoven. "Vier jaar geleden hebben wij al aandacht gevraagd voor de vergrijzing en gezegd dat we nieuwbouw nodig hebben. Maar in die vier jaar is er niets gebeurd", concludeert Isabell Verhoef, lid van de wijkraad.

Te weinig leerlingen

Op het schoolplein van de Theo Thijssenschool praat Verhoef met Kim Laan, die nu zo'n vijftien jaar in De Hoven woont. Sindsdien gaan haar kinderen in het dorp naar school. "De jongste is net in groep 1 begonnen. De vraag is nu of hij het ook hier kan afmaken."
Kim en andere ouders kregen vorige week van het schoolbestuur te horen dat de basisschool in de huidige vorm dichtgaat. Er is te weinig nieuwe aanwas. "We zagen dat natuurlijk deels wel aankomen, omdat je weet dat het een kleine school is. Maar er is ons begin dit schooljaar verteld dat de school onder een grote stichting valt, en dus nog wel levensvatbaar zou zijn."
Kijk en luister naar Kim Laan en Isabell Verhoef:
Deze school sluit mogelijk de deuren, net nu het dorp gaat groeien

Nieuwbouw komt te laat

Inmiddels is de realiteit dus anders. De school bekijkt op dit moment twee opties: of alle kinderen gaan naar een andere school in de stad Zutphen, of een andere stichting (SKBG) neemt het schoolgebouw en de leerlingen over. In dat geval krijgen leerlingen nieuw onderwijs en nieuwe leerkrachten, maar blijft er wel een school bestaan in De Hoven.
Verhoef en Laan hopen op dat laatste scenario, want met nieuwe woningen op komst is een school juist extra hard nodig. “Dan komen er hopelijk straks veel jonge gezinnen hier wonen, en dan kunnen ze hier op de school niet meer terecht”, zegt een zwaar teleurgestelde Verhoef.
Die jonge gezinnen, daar hoopt het dorp overigens al langer op. Niet alleen om de school open te houden, ook veel verenigingen staan te springen om nieuwe leden. "Voetbal, volleybal, de gymvereniging of de buurtvereniging, het is jammer als dat verloren zal gaan."

Meer dan alleen onderwijs

De nieuwe huizen laten alleen zeker nog een paar jaar op zich wachten. "Ze willen aan De Hoven Noordkant vijfhonderd tot duizend nieuwe huizen bouwen. Als je nagaat dat er nu 1200 huizen zijn, dan zouden we twee keer zo groot worden. Over een paar jaar komen er waarschijnlijk dan veel nieuwe kinderen hier wonen, maar nú de school sluiten, is gesloten blijven, vrees ik."
Verhoef hoopt dat het niet zover komt. Net als Laan, die een sluiting van de school niet alleen vervelend zou vinden voor haar eigen zoon, maar ook voor de buurt. "Wat je nu ziet, is dat kinderen hier op het schoolplein spelen als het mooi weer is. Dat heb je een stuk minder als de school dicht is. Mensen zijn dan minder verbonden met de wijk en met elkaar."