Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Blijdschap om nieuwe versoepelingen: 'Eindelijk weer fatsoenlijk ademen'

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © Pixabay
ARNHEM - Een mondkapje op bij de kapper? Of een QR-code laten zien voor een restaurantbezoek? Vanaf vandaag hoeft het niet meer. Door versoepelingen sneuvelen bijna alle coronamaatregelen. Gelderse ondernemers zijn hier blij mee. "Eindelijk kan ik zelf weer fatsoenlijk ademen", zegt eigenaar Hakan Aydin van de Turkse BarberShop Karizma in Arnhem.
Aydin had voorheen het mondkapje altijd op in zijn zaak, maar vanaf vandaag is dat dus niet meer verplicht. Ook niet voor bezoekers. Dit maakt het werk makkelijker zegt Aydin. "Soms zat je te trekken aan het kapje terwijl je aan het knippen was. Dit werkt niet bij iedere klant."
Ik heb veel baarden geknipt en daarbij kon het mondkapje niet op
Bij binnenkomst in de kapperszaak van Aydin moesten klanten een mondkapje op. Eenmaal op de stoel voor de knipbeurt liet Aydin de keuze aan de bezoeker om wel of geen mondkapje te dragen. "De meesten deden hem af. Ik vond beide goed, mede omdat we ons goed aan de regels hielden. We werkten bijvoorbeeld op afspraak en zorgden voor ventilatie met luchtreinigers. Soms moest het mondkapje wel af. Ik heb veel baarden geknipt en daarbij kon het mondkapje niet op", blikt hij terug.
De meeste coronaregels behoren tot het verleden

Eindelijk weer kopje koffie

Ook bij restaurant La Maison Du Velp in Velp zijn er versoepelingen. Eén daarvan is dat gasten bij binnenkomst geen QR-code meer hoeven te laten zien. Hierdoor verwacht chef Jasper Quak de 'ouderwetse' drukte terug te krijgen. "Een aantal vaste gasten is niet gevaccineerd en had dus geen QR-code. Daardoor konden we hen niet toelaten."
Quak vervolgt: "Daarnaast hadden we ouderen die wegbleven, omdat ze niet snapten hoe het werkte met de QR-code. Nu is de QR-code niet meer nodig en komt die hele doelgroep terug. Deze week liep er een oudere vrouw langs en die zei: aankomende vrijdag kom ik een kopje koffie drinken. Hartstikke leuk."
Andere versoepelingen zijn dat de horeca en cultuursector op reguliere tijden open mogen en de quarantaineplicht bij terugkomst in Nederland en de anderhalvemeter-regel vervallen.

Nieuw: 1G-regel

Terwijl er afscheid wordt genomen van verschillende coronaregels, komt er iets nieuws bij: de 1G-regel. Iedereen, ongeacht of je bent gevaccineerd of hersteld van corona, moet zich laten testen voor grote binnenevenementen zonder vaste zitplaats. In Gelderland zijn voor dit weekend al 20.000 testafspraken gemaakt, laat de organisatie achter Testen voor Toegang weten.
"Maar hiervoor is ook meer dan genoeg testcapaciteit, dus iedereen kan terecht. Wel kan lokaal drukte ontstaan. We raden bezoekers daarom aan om niet tot het laatste moment te wachten met het boeken van hun testafspraak en op tijd te komen voor hun test. Ook vragen we mensen alleen een test te boeken als ze deze ook nodig hebben."

Honderden afspraken

Onder meer in Groesbeek is het deze dagen druk, omdat daar een aantal grote carnavalsfeesten is. "Normaal hebben we op vrijdag ruim 100 testafspraken, nu al meer dan 400. En op zaterdag al 700", zegt een woordvoerder van de teststraat daar. Ook in Wijchen is het druk. "We zien dat het overal in de carnaval regio druk is", aldus de testaanbieder in die plaats.
De testaanbieders breiden de testcapaciteit lokaal uit om de vraag aan te kunnen. "In Groesbeek zitten we in een cultureel centrum dat dit weekend niet gebruikt wordt, dus daar hebben we extra ruimte vrijgemaakt."